Rapport fra praktiktur til Island

 

Jeg har sammen med Freja været i praktik på Island i 3 uger – her har vi arbejdet på agurkegartneriet Laugaland HF, og det har været meget spændende og lærerigt!

Thorhalldur (Þórhallur på islandsk) og hans kone Erla har været helt fantastiske, og jeg har definitivt fået en oplevelse for livet. Vi har levet ret isoleret i den tid vi har været her – det er 25 kilometer til nærmeste landsby, og knapt nogen naboer i umiddelbar nærhed. Selv om jeg har har fundet ud af, at denne tilværelse ikke er for mig, kommer jeg virkelig til at savne den ro og stilhed vi har haft her. Her er også et væld af dejlige dyr – heste, får, katte og tre fantastiske hunde jeg kommer til at savne rigtig meget når jeg er tilbage i København.

 

De første arbejdsdage

Den første dag fik vi en blid start med omvisning på gartneriet, og derefter pakket vi agurker. Der er en stor pakkemaskine, som holder 200ºC – agurkerne bliver lagt mellem to lag med plast, som maskinen smelter (krympefilm). Agurkerne kommer færdig pakket ud på den anden side – derefter bliver de lagt i kasser og sat på kølerum, som holder omkring 13°C.

På vores anden arbejdsdag startet vi med at høste agurker – det er også dét, vi har startet alle vores næste arbejdsdage med at gøre. Alle væksthuse har flere ‘arbejdsvogne’ med en treplade på, som har hjul i toppen – de hænger man ovenpå jernrør, der er fæstet i taget. Så laster man simpelthen bare vognen med en lille vægt og kasser til agurkerne, og skubber den frem for sig mens man høster agurkerne.

 

 

 

b1

                                  Stålrør festet i taget – arbejdesvognene har hjul i toppen, som festes i de her rør.

b

En arbejdesvogn, her med en kasse planteblade, som lige har blevet fjernet fra planterne

 

 

Vi sorterede de høstede agurker i to forskellige kasser – én kasse for agurker som vejer mellem 350-400 gram, og én kasse for agurker, som vejer enten mere, eller mindre. Vi blev udstyret med en vogn hver, to kasser, en vægt og en lille kniv – så skulle vi altså høste de agurker, som vi troede, vejer mere end 350 gram. Det tog lidt tid, men efterhånden fik vi en fornemmelse af, hvilke agurker der var klar for at høstes.

De agurker, der har den ‘rigtige’ vægt, bliver lagt i kasser á 40 stk., og bliver derefter sendt ud til diverse supermarkeder. De andre agurker, der vejer for meget eller for lidt, bliver lagt i egne kasser á 9,55-9,65 kg, og derefter sendt ud til diverse restauranter.

Resten af dagen blev brugt til at fjerne blade fra agurkeplanterne – det gøres gerne en gang om ugen på planterne i de diverse væksthuse. Planten vil dermed bruge sin energi på at vokse opad, samt at modne agurkerne. De nederste blade får som regel heller ikke tilstrækkelig med lys, siden de øvre blade overskygger dem.

De fleste dage har vores primære opgaver været at høste agurker, pakke dem i kasser, og at fjerne blade fra agurkeplanterne – det er jo også de opgaver, der oftest skal gøres. Alligevel har Thorhalldur været oprigtig interesseret i at vi skal lære noget, og vi har fået mange spændende opgaver.

En gang om året bliver de forskellige væksthuse totalt strippet for planter, og derefter skyllet med højtryksrenser. Rene glasruder i væksthuset betyder at der kommer 1% mere lys ind, som igen betyder 1% bedre høst.

Dette blev gjort samtidigt med at agurkeplanterne i dét hus, der skulle rengøres, blev skiftet ud med nye småplanter. Vi startet med at skære stænglen over på alle agurkeplanter – de blev derefter skåret ned. Det hele blev fjernet, huset blev rengjort, og dagen efter startet arbejdet med at sætte nye småplanter ind, binde dem op, og selvfølgelig passe på at hver enkelt plante har en pind til drypvanding.

 

Såning af agurkefrø

Efter at have sat alle de nye småplanter ud, var det å tid for at så nye agurkefrø. Agurkeplanterne får blive omkring 3 måneder gamle inden de skiftes ud, så der er altid mange planter i forskellige størrelser i de totalt 7 forskellige væksthus.

Agurkefrøene bliver sået i Grodan-blokke. Når planterne skal sættes ud, placeres de i spand med lavasten.

Vi stillede op to rader med 43 x 18 stk. Grodan-blokke, og startet med at give dem rigeligt med vand. Ledetallet i vandet stilles ind via en computer – det bliver sat til ledetal 2 for de frø, der nu skal sås – dersom ledetallet er for højt, kan de små planterne skades.

Når agurkeplantene bliver større, bliver ledetallet sat til 3,2. En af vores daglige opgaver har været, at måle ledetallet hver dag, for at tjekke at det er nogenlunde stabilt. Værdier mellem 3,0-4,0 er OK, men ved højere/lavere værdier, skal vandingsmængden justeres.

Grodan-blokkene får både undervanding på bordet, samt overvanding med en vandslange. Frøene bliver derefter lagt i blokkene lige efter vandingen er overstået, og hullerne bliver dækket med vermiculite. Til sidst dækkes de fyldte Grodan blokke med en tynd filtdug, og en tyk plastdug ovenpå.

b3

b4

b2

 

Fordelen med at have væksthus her på Island, er at det er meget billigere med belysning og varme – energien kommer fra lokale varmekilder.

Der er en lokal varmekilde lige uden for vores lejlighed – det ryger vanddamp op af jorden konstant. De plejede, at få det vand i vandhanerne til brusebad her på ejendommen, men vandet var simpelthen for varmt. Der er derfor ny for nylig blevet lagt nye rør, og vandet i husene kommer nu fra andre varmekilder.

 

Island har et fantastisk landskab, og jeg er så glad for at jeg har fået muligheden, for at komme herop i praktik. Jeg har lært meget, jeg har fået en lille forsmag på hvordan, det er at arbejde som gartner, og jeg har fået nogen fantastiske naturoplevelser!

 

 

b5To af væksthusene på ejendommen

b6

Udsigt til gartneriet fra det lokale ’bjerg’ (som tager omkring 10 minutter at bestige)

b7

Vi hygger os i forårssolen med hundene