Praktik i udlandet – Louise E. Madsen

Jeg valgte at tage af sted til Tyskland for at udfordre mit tyskniveau en smule mere end hvad man lærer på skolen. Man bliver skubbet ud af sin ”comfort zone”, hvilket jeg synes er meget fedt, for så kan man lærer at alt ikke er ”a piece of cake” Og at man faktisk ved hvad man kommer ud til efter man har færdiggjort sin uddannelse. Jeg tog også af sted, for at udfordre mig selv i at skulle stå på egne ben i 14 dages tid. Det var begge lidt vanskeligt at skulle, men alt i alt kom jeg igennem det meget godt, hvis man ser det ud fra at man ikke har sine forældre eller en der kan oversætte tysk for sig. Jeg valgte at tage kampen op og prøve at snakke tysk selvom jeg var nervøs for om det var rigtigt.

 

Jeg lærte mange ting, på det hotel jeg var på. De hjalp hinanden med et smil og var ikke negative når der manglede en på arbejde. Så var der altid en der kunne hjælpe. Jeg lærte mange nye begreber og ord. Jeg lærte at man skal turde at springe ud i ting, man normalt ikke ville springe ud i. Jeg var de første par arbejdsdag bange for at sige ”god appetit” på tysk til gæsterne der spiste der. Men efter jeg havde hørt min ene kollega sige det hele tiden, følte jeg at det kunne jeg da også godt sige. Så prøvede jeg det og det gik bedre end forventet. Jeg var meget usikker på hvordan jeg skulle kunne formulere mig på tysk og hvordan jeg skulle kunne forstå det den første uge. Jeg lærte det hurtigt for de fleste af mine kollegaer kunne ikke engelsk. Så de kunne ikke vælge at formulere sig på engelsk. Den sidste uge valgte en af dem, jeg arbejde med at sige han vidste godt at jeg var kommet til Tyskland for at lærer sproget, så han valgte at snakke tysk til mig. Bare langsomt, for ellers vidste han godt jeg ikke ville forstå ham. Og hver gang en af de andre snakkede til mig på tysk og han var i nærheden, og kunne se jeg ikke forstod det, så sagde han at jeg skulle have det gentaget langsomt.

 

Mit praktikophold har påvirket min fremtid, sådan at jeg er mere sikker på hvad jeg vil efter jeg bliver student. Jeg overvejede mange gange at jeg måske skulle få et arbejde på det hotel jeg var på, men blev mere og mere i tvivl. For jeg havde aldrig i tankerne at jeg ville være noget på et hotel, men jeg kunne mere og mere se mig på hotellet. Jeg synes at det var virkelig hyggeligt på hotellet og man mødte en masse nye mennesker. Man snakkede med dem og man udfordrede sig på en anden måde end normalt. Så lige nu er jeg meget i tvivl om hvad jeg vil lave efter jeg går ud. Men jeg er sikker på at efter jeg bliver student tager jeg og ned til Tyskland og muligvis arbejder et års tid. Da man så bliver bedre til tysk og får det udfordret på en helt ny måde som man normalt ikke ville blive i Danmark. Så jeg havde fra start tænkt at det kunne være meget fedt at tage et sabbatår hvor man arbejder i udlandet. Hvilket havde været min plan fra start, om det så skulle være au pair eller i en virksomhed havde jeg ikke lige fundet frem til. Men nu vil jeg virkelig gerne arbejde på det hotel. Min chef sagde jeg var mere end velkommen igen.

 

Jeg ville helt klart anbefale andre at tage i praktik i udlandet, fordi man bliver skubbet ud af sin ”comfort zone” og man lærer at stå på egne ben. Du skal nemlig gøre ALT selv, købe ind og lave mad f.eks. Jeg var en smule nervøs de første par dage, for hvad der kunne ske. Men eftersom dagene gik, fik jeg det bedre og bedre. De første dage kan man sagtens føle sig lidt på udebane og det er man da også, men det er man jo også hvis man ikke er så stærk i sproget. Det var jeg ikke, men jeg synes selv at jeg blev bedre til sproget. Når man er i praktik, finder man også en ro i sig selv på en måde. Hvis man som jeg ikke var så tæt på nogle af de andre der var i praktik, var jeg meget på mit værelse, hvor jeg så lavede lektier eller snakkede med mine venner fra Danmark. Der fandt jeg en ro i mig selv, ved at sige det kun 14 dage. Du kan godt! Så jeg vil kun anbefale andre til at tage af sted, da det en meget fed oplevelse og det er en man sent vil glemme.

 

Lige de første par dage gik jeg turer langs stranden. Gik den ene dag ned til et par hoteller længere væk, de var vildt flotte og det lå lige ud til en vildt smuk sø. Jeg gik en af dagene ned til et naturreservat og da jeg prøvede at komme ud på en sti, endte jeg på en privat grund. De var ikke så glade for at jeg gik der. De fleste dage gik på at jeg sad på værelset og lavede lektier, så jeg ikke kom bagud med skolen. Jeg snakkede med min kæreste næsten hver aften. I weekenden havde jeg fri, så den gik meget med lektier og afleveringer og søndag kom min kæreste ned og besøgte mig. Vi havde en rigtig god dag, hvor vi var ude og udforske byen. Vi var i Flegaard, Sky og Stoltz. Det var meget hyggeligt, men han tog så hjem ved en 14-tid. Så snakkede vi så om aftenen. De fleste dage, var meget lange da jeg ikke rigtig oplevede så meget ned på værelset. Jeg snakkede også med mine kollegaer, når jeg gik op for at spise, hvilket var meget hyggeligt.

 

Det gik fint med at købe ind, fordi jeg ikke skulle tænke på aftensmad, da jeg fik det på hotellet. Så hver gang jeg skulle købe ind, kunne jeg bare tænke på snacks. Så det med at købe ind gik rigtig godt, der var ikke så langt til Sky, Netto eller Flegaard, hvilket var meget rart. Jeg skulle ikke lave mad, jeg skulle sige til kokkene hvad jeg ville have, så lavede de det stort set. Jeg fik mest fiskefilet og pomfritter, da det var det eneste på menukortet jeg vidste hvad var. Jeg kunne også have bestilt pizza, men det følte jeg ikke for. Jeg synes det var rart at jeg ikke skulle bruge penge på mad, og selv skulle lave maden. Men synes alligevel det var lidt trist for så kunne jeg ikke rigtig prøve at lave det selv. Jeg ville på en måde gerne have gjort det selv, men det var faktisk også meget rart at jeg ikke skulle tænke på at jeg skulle skaffe mad til hver dag.