Apeldoorn, Holland 4. januar - 30. juni 2022

Et halvt år i Holland er nu slut, og det er tid til at fortælle om de seks spændende måneder, jeg har haft. Jeg blev færdigudlært som dyrepasser i sommeren 2021 efter 3 år som elev i en dansk zoo, men fik så tilbuddet om, at jeg kunne komme på et Erasmus Pro ophold, i den hollandske zoo Apenheul. Jeg har altid gerne ville prøve at arbejde i udlandet, så et halvt år i Holland kunne jeg jo ikke sige nej til!

I min tid dernede, oplevede jeg Holland lige fra de kolde vinterdage, med meget strenge Corona restriktioner til varme sommerdage, hvor alt igen var åbent. I den tid jeg var der, har jeg bogstavelig talt været hele landet rundt og lært den hollandske kultur igennem venner og kollegaer. Jeg har endda også udfordret mig selv med det hollandske sprog og lært en del. At bo i udlandet, har været en fantastisk oplevelse, og jeg er meget taknemlig for, at jeg fik muligheden for praktikopholdet. 

Lidt om Apenheul. Den zoologiske have Apenheul ligger i byen Apeldoorn i den hollandske provins Gelderland. Denne zoo er specialiseret i primater, og har mere end 35 arter af primater (aber og lemurer). De har samtidig også nogle få andre dyr – herunder landskildpadder, 4 slags fugle og andre pattedyr så som dovendyr, kapivar, pupú og æsler. 

Apenheul har stort fokus på bevarelse af primater i den vilde natur, og har deres egne projekter ude i verden. De har også lidt fokus på den lokale natur i Holland, og har fx. verdens største insekthotel og har plantet mange lokale blomster, som giver føde for de mange insekter. Selv den enorme Eghjorte holder til i skoven, som Apenheul er placeret i. Skoven giver mulighed for, at aberne kan klatre så højt op, som de har lyst til, og det er et fantastisk syn. 

Parken har også meget vand, da selve designet af parken består af mange øer, med vand som barriere for primaterne. Dette giver både liv for vandlevende dyr og er perfekt til at give en følelse af “åbne anlæg” inde i skoven. En unik ting ved Apenheul er at størstedelen af områderne man går rundt i som gæst, har fritgående aber eller lemurer. Så gæsterne kan komme meget tæt på dyrene og det hele er så veldesignet, at man ofte ikke lægger mærke til, at man går ind i et nyt anlæg. 

Apenheul har nogle meget passionerede dyrepassere og medarbejdere, og det var meget lærende og spændende at arbejde sammen med dem. Så jeg har fået meget viden med mig derfra. En gruppe af primater, som jeg har en stor fascination af, er lemurer og Apenheul har hele 9 forskellige arter af netop lemurer! Endda nogle arter som kun få zoos har. Jeg var så heldig at tilbringe størstedelen af mit forløb på netop Madagaskar-afdelingen med alle lemurerne. Dette kunne jo ikke være bedre!

Jeg fik selvfølgelig også arbejdet på nogle af de andre afdelinger som også var super spændende. Her fik jeg arbejdet med bl.a. Dødningehovedaber, Kapucineraber, Uldaber og Langurer samt Kapivarer. 

Da jeg lige var startet, var vi stadigvæk midt i Corona Pandemien og Holland var meget nedlukket selv efter Danmark var begyndt at åbne op igen. I Apenheul, fordi de mange primater, var de ekstra forsigtige. Der blev derfor taget mange midler i brug for at undgå spredning af Corona blandt kollegaer og dyrene. Der blev derfor taget mange midler i brug for at undgå spredning af Corona blandt kollegaer og dyr. Men i løbet af foråret blev restriktionerne stille og roligt udfaset. Det blev også muligt med små sociale begivenheder sammen med kollegaerne. 

Under opholdet har jeg været vidt omkring i Apenheul. Jeg har både været til indfangning af dyr, se med ved dyrelægens arbejde, arbejdet i det centrale foderkøkken for en dag, hjulpet med at fikse og bygge ting til bl.a. berigelse, gøre klar til at parken åbnede for gæster, renset vandløb, oversat lidt dokumenter til engelsk samt andre forskellige opgaver. 

Der var meget forskel på, om man var i den lukkede sæson eller i åbningssæsonen fra april til november. Men uanset hvilke primater man arbejdede med, var det daglige i Apenheul meget bygget op på samme måde. Fodret som det centrale køkken havde forberedt, blev som det første fordelt. Derefter blev dyrene fodret. Så kom rengøringen, og når rengøringen var færdig, kunne man fokusere på aktivering af dyrene samt på de ekstra opgaver. Derudover var der i åbningsæsonen vagter i de fritgående anlæg. Fordi gæsterne kan gå sammen med dyrene, blev der nødt til at stå mindst en dyrepasser i anlægget. På mere travle dage skulle der flere til, hvis det blev uoverskueligt for dem, der havde vagten. Og så var der de udendørs fodringer med gæsterne. Her hjalp jeg med præsentationerne ved at hæge foder op og holde øje med dyr og gæster. Jeg lærte undervejs en god del hollandsk, som hjalp når man skulle fortælle gæsterne, hvad de måtte og ikke måtte. heldigvis kan næsten alle hollænderne flydende engelsk, så det gjorde det lettere at kunne forklare og besvare spørgsmål. I løbet af dagen var der vores pauser og ekstra fodringer af dyrene. Til sidst på dagen blev den sidste fodring givet, og dyrene blev optalt for en sidste gang, inden vi havde fri. 

I min tid i Holland valgte jeg at komme så meget ud som muligt. I mine fridage og weekender drog jeg derfor ud til alle afkroge af landet for at besøge naturområder med det hollandske dyreliv. Jeg besøgte gamle spændende storbyer og smukke landsbyer i alle landets provinser. Så det hollandske landskab med kanaler og gamle møller, som var ekstra flot, når der var tulipan-sæson, som gav et hav af farver. Derudover besøgte jeg alle de 13 største Zoos i hele Holland, hvilket også er meget lærerigt og inspirerende som dyrepasser. Jeg deltog også i festlige begivenheder som det hollandske karneval i slutningen af februar samt Hollands nationaldag Kings Day i slutningen af april. Jeg var der sammen med lokale venner, så det var enormt sjovt og en meget kulturel oplevelse. 

Efter dette forløb har jeg en masse viden med i bagagen, om arbejde med forskellige primater, samt lært hvordan det er at arbejde i en stor zoo i et land, hvor engelsk ikke er første sprog. Jeg har lært, hvordan det er at skulle klare sig i udlandet, og set forskellighederne mellem to lande som Holland og Danmark. Med den smule hollandsk jeg har lært, ville det ikke være helt utænkeligt, at jeg måske ville prøve at arbejde i en hollandsk zoo igen. Det har i hvert fald været en god oplevelse.