Mit Praktikophold i Heiligenhafen

Jeg tilbragte mit praktikophold i den nordtyske by Heiligenhafen. En utrolig smuk og hyggelig by, som man tydeligt kunne se var præget af turister, med flere badestrande og en stor yacht-havn. Jeg blev indkvarteret i en ferielejlighed i byens feriepark, som var et stort område med ferielejligheder. Jeg blev udstyret med en cykel og så var jeg klar til at begive mig ud i den tyske hverdag.

 

Den første uge af mit praktikophold tilbragte jeg på Tourismus Service Heiligenhafen. Her fik jeg afkræftet en af de fordomme, som mange har, om at tyskere altid er meget formelle og gammeldags. Tourismus Service er en meget afslappet virksomhed, hvor man er på fornavn med hinanden. Her blev jeg præsenteret for opgaver, som at lægge bookinger af ferielejligheder ind i deres system, og pakke nøgler til de gæster der skulle ankomme i løbet af ugen.

Billede: Min første arbejdsplads: Tourismus Service Heiligenhafen.

 

Jeg blev sat til at oversætte en brochure, over Heiligenhafens største attraktioner, til dansk. Derudover skulle jeg sammen med nogle af de andre ansatte forberede forskellige aktiviteter til et børneevent, som blev afholdt om onsdagen. Eventet blev afholdt i Aktiv-Hus’ legeland, som er et legeland for mindre børn. Her sørgede vi fra Tourismus Service Heiligenhafen for aktiviteter som børn gratis kunne deltage i. Vi havde aktiviteter som ansigtsmaling, lykkehjul, lege som æggeløb og sækkeløb, samt papirklip hvor børnene kunne lave halloweenmasker og lanterner til et optog, som vi lavede med børnene sidst på dagen.

Billede: Fra eventet i Aktiv-Hus, hvor min opgave var at passe bordet med papirklip.

 

Min fritid i Heiligenhafen brugte jeg primært sammen med to af de andre piger, som også var i praktik i samme by. Vi købte ind og lavede mad sammen. I weekenden tog vi til Hamborg for at shoppe lidt, og for at opleve noget andet end den by vi boede i.

Billede: Fra en af mine opgaver hos HVB, som bestod i at lave nye forsider til en masse mapper.

 

Den anden uge tilbragte jeg hos virksomheden HVB, som blandt mange andre ting, står for infrastrukturen og havnetrafikken i Heiligenhafen. En virksomhed, som var noget mere formel. Her blev man tiltalt ved efternavn. Her fik jeg opgaver som at tjekke timesedler for fejl og at kontrollere at regningerne var regnet rigtigt. Her fik jeg bekræftet at tyskerne på nogle punkter er lidt mere gammeldags, da de har utrolig meget papirarbejde i forhold til i Danmark.

 

Jeg har gennem mit ophold i Heiligenhafen opnået en meget bedre forståelse af det tyske sprog. Jeg var tvunget til at tale tysk, da tyskere generelt ikke er så gode til engelsk. Jeg erfarede, at man ikke behøver at være flydende på tysk, for at kunne gøre sig forståelig. Jeg oplevede også hvor hurtigt man begynder at kunne forstå tysk, når man hører det hver dag. Da jeg ankom forstod jeg ikke meget af det de sagde, og jeg kunne slet ikke følge med når to tyskere talte sammen. Men allerede efter et par dage var min forståelse blevet meget bedre, jeg tog endda mig selv i at tænke på tysk indimellem.

Personligt har jeg udviklet mig en hel del. Jeg er på bare to uger blevet meget mere tryg ved, at stå på egne ben i et fremmed land, og jeg er blevet meget mere åben over for nye udfordringer.

 

Jeg har længe haft en drøm om at få et internationalt job, og min tur til Tyskland har kun påvirket drømmen positivt, og jeg kan sagtens se mig selv i et internationalt job i fremtiden. Jeg har dog fra mit praktikophold fundet ud af, at jeg i fremtiden skal have et job, hvor man også skal ud af kontoret engang imellem. Jeg vil ikke udelukkende sidde på et kontor, men også ud og lave noget praktisk eller tale med nogle andre mennesker.

Billede: Udsigten over indsøen en morgen på vej til arbejde.

Alt i alt har jeg haft en god tur, og jeg vil i høj grad anbefale andre, at tage af sted på et praktikophold i udlandet. Det styrker en både fagligt og personligt. Man lærer sproget meget hurtigere ved at være tvunget til at tale det, frem for at sidde i et klasselokale og terpe tysk grammatik. Personligt bliver man meget mere selvstændig, og man begynder at turde træde ud af sin komfortzone.