Usurbil, Spanien den 26 feb 2023 - 10 mar 2023

Tur til Usurbil:

I dette vil jeg beskrive vores spændende oplevelser under et Erasmus ophold i Spanien. Vi deltog i projektet for at lære om solenergi og bæredygtige teknologier, samtidig med at vi fik mulighed for at være sammen med elever fra Baskerlandet og opleve landet. Gennem vores oplevelser med at installere solceller, sen en kæmpe solcellepark og deltage i forskellige aktiviteter fik vi en dybere forståelse af solceller.

Dagene i Spanien

Mødte vi først ind og skulle ind i et rum med 2 af de spanske lærere hvor vi så videoer af skolen efter det fik vi en rund tur af skole hvor vi også hørte om alle deres maskiner og om deres solceller efter det mødte vi dem fra vores baskiske klasse.

Vores dag startede med en introduktion til projektet. Vi blev budt velkommen af de lærere hvor vi så videoer af skolen. Efter det fik vi en rundtur på skole hvor vi også hørte om alle deres maskiner og om deres solceller efter det mødte vi dem fra vores baskiske klasse.

Vi blev også indført i solcellernes betydning og hvordan de fungerede. Efter denne introduktion mødte vi vores baskiske klassekammerater, som skulle være vores partnere i projektet. Vi Lærte om hvordan solceller virkede og hvordan de fik strøm men tirsdag var lidt en hygge dag da vi bare skulle lærer baskerne at kende. Derefter dykkede vi ned i solenergiteknologien. Vi lærte om, hvordan solceller fungerer og hvordan de omdanner solens energi til elektricitet.

Næste dag var en mere afslappet dag, hvor vi brugte tid på at lære vores baskiske klassekammerater bedre at kende og styrke vores samarbejde. Vi skulle opsætte og nedtage solceller. Vi fik praktisk erfaring med opsætning og nedtagning af solceller. Vi lærte også, hvordan man udskifter skinner, som solcellerne er monteret på, ved at lave nye. og skulle skifte de skinner de sad på ved at lave nogle nye. Vi lavede selv skinnerne solcellerne skulle sidde på.

Det var ret fedt at prøve og få lidt erfaring for solenergiteknologi og at arbejde med solcelleinstallationer.

En af de mest imponerende oplevelser var vores besøg i en solcellepark, hvor tusindvis af paneler blev brugt til at generere elektricitet. Synet af det store område dækket af solceller gav os et indblik i omfanget af solenergiproduktion og gav syn for hvad der sker der. Det var dog en lidt svært, da dem der skulle vise rundt kun kunne baskisk, men lærerne oversatte noget af det.

Næste dage satte skinnerne op til solceller og fik sat dem til inverter og så det virkede. Det var sjovt at se, at de vi lave også virkede og der blev lavet strøm.

Vi fik mulighed for at anvende vores viden og færdigheder til at opsætte andre solceller. Vi lærte også, hvordan man forbinder dem til en inverter, der konverterer den genererede energi til en form, der kan bruges. At se solcelleanlægget virke var ret fedt, og vi blev ret stolte over at vores arbejde virkede. Vi har ikke solceller på skolen så det var sjovt at prøve.

Vi havde også en hygge dag, hvor vi var i en klatrepark og ude at spise på Mikels (lærer) Madklub og var sammen med vores baskiske kammerater. Vi havde en sjov dag og fik lov til at smage rigtig baskisk mad og

drikke. Bagefter var vi ude i byen med vores baskiske venner. De viste os byen og alle de gode steder.

Næste dage lavede vi vores solceller helt færdige og testede igen om de virkede. Vi færdiggjorde vores egne solcelleprojekter. Vi testede igen, om vores solceller fungerede ved at forbinde ledningerne og montere dem på skinnerne. Denne proces gav os mulighed for at anvende vores tekniske færdigheder og at vores solcelleinstallationer var i orden. Vi havde også timer hvor vi arbejdede med hvordan forureningen havde gjort og at vi skulle lave om på den måde vi lever på. Det var vildt at høre om alle de klimaforandringer som har ramt os. Det gav så mening med vores solceller og al den tid vi brugte på dem.

Om aftenen var vi på udflugt i byen og fandt et forladt hus hvor brugte lidt tid. Det var en flot by og vi mødtes igen med vores baskiske venner, de kende nogle nye gode steder og vi var i byen sammen. Her gør man det om torsdagen.

Dagene gik og vi var i klassen med de baskiske elever, di kommer også til Danmark, så vi skal se dem igen.

På vores sidste dag i Spanien havde vi ikke mange planer. Vi sagde farvel til vores nye venner og tilbragte dagen med at nyde hinandens selskab. Derefter begav vi os på den lange flyvetur hjem med minder om en fantastisk rejse og forståelse af solenergi.

Konklusion:

Vores deltagelse i solcelleprojektet i Spanien var en lærerig oplevelse, der ikke kun gav os praktisk erfaring med solenergiteknologi, men også gav os mulighed for at få nogle nye venner og oplevelser. Vi lærte om solcelleinstallation og bæredygtig energiproduktion for en renere fremtid. Gennem vores oplevelser i solcelleparken fik vi set hvor meget det fylder i Spanien og mon ikke det kommer til at gøre det samme i Danmark.

Vores tur vil altid være et minde om vores nye venner i Baskerlandet og om det vi lærte om solceller.

Jannik Jerkel Edemann.