GRÆKENLAND CHIOS

DAGBOG

 

Mandag d. 14 november 

Vi ankommer til Chios ca. kl. 21 om aftenen og Nikos og Eugenia tager os med ud at spise.

Tirsdag d. 15 november

Den første arbejdsdag begynder stille og roligt som lovet. Vi får hilst på hinanden og ser os lidt omkring i værkstedet, beundrer maskinerne og de mange projekter der er sat i gang. Vi fylder værktøj på bilen, og inden jeg ser mig om sidder jeg bag på Marcos’ scooter. Op af bjerget og ned igen, tæt på vandet hvor huset ligger smukt, som vi bygger på. Vi har udsigt direkte over til Tyrkiet. Nico min kollega fortalte mig at der nok ikke var mere end 5 mil imellem Chios og Tyrkiet. Men ellers forløber dagen fint, vi snakker allerede godt sammen den første dag. Marco taler kun græsk og Albansk men vi griner meget med ham og kommunikere udmærket ved hjælp af tegnsprog og sjove lyde. Nico kommer fra Chicago i USA, så han er meget nem at kommunikere med og meget dygtig til at lære fra sig. Vi får bygget rammer til 6 vægge som vi rejser og montere i huset. En lidt kold dag med masser af vind ude fra havet slutter godt kl. 16:15. Vi drøner derefter hurtigt i supermarkedet og køber lige alt det nødvendige til lejligheden.

Onsdag d. 16 november

Jeg vågner lidt bedre og varmere efter vi fik en varmblæser op i lejligheden og ingen hane vækkede mig denne nat i forhold til forrige nat hvor den galede konstant mellem 5 og 6. Men vi står op og får spist noget af vores nyindkøbte morgenmad, og møder nede i værkstedet igen 7:30. Vi kommer ud til huset med den skønne udsigt, og vejret er mere stille og meget varmere i dag. Mig og Nico rejser og montere den sidste væg i huset hvor efter vi går i gang med de 2 andre huse som er klodset lige op til ejerens, i midten. Så vi bygger faktisk på 3 små huse på en bjergside, ud til vandet. Jeg kommer ned på knæ det meste af dagen og skal rense bundremme for cement hele vejen rundt i de 3 huse. Der skal så også skæres lidt med kap og rundsav til mesterens reklame skilt til vejen. Der bliver bygget på en lidt anden måde en hjemme i Danmark, her er de meget glade for hammer og søm, det billigt og koster ikke skrue maskine eller strøm. Pludselig er klokken 15:45 og vi slutter for i dag og kører hjem.

Torsdag d. 17 november

Vi møder til sædvanlig tid og kører næsten med det samme til husene. Da vi ankommer går vi straks i gang med at tømme bilen for værktøj og maskiner. Vi fortsætter så med at måle op på fundamentet og skære træ til væggene i det 2 hus. Vi løber så tør for træ og må gå og rydde op mens vi venter på at det ankommer. Lidt forskelligt træstørrelser og plader ankommer få minutter efter, og vi begynder at læsse af. Senere bliver vi kaldt til værkstedet der skal flyttes isolering plader fra p-pladsen og aflæsning af bestilte plader, som skulle bruges på reoler. Vi fortsætter senere ude ved husene og jeg skal male en masse af det nye træ, for at modstandsdygtig gøre det imod termitter og fugt. Da vi slutter af, er min kollega så flink at tage mig og min bror ud på en køretur tæt på havet og vise os lidt af den lille by vi arbejder i. Så vi afslutter så en fin varm dag ca. klokken 16:20.

Fredag d. 18 november

I dag er det så fredag og vi ser meget frem til at Andreas ankommer senere på eftermiddagen. Vores arbejdsdag forløber sjovt og spænende som sædvaneligt, vores kollegaer Nicos and Marcos er så søde og flinke over for os. Vi bliver nærmest en smule forkælet af dem alle. Så får vi lidt mad også henter de pludselig kaffe til os, så der mangler bestemt ikke noget. Vi får så sat de sidste vægge op i det 1 hus og får færdigt monteret alle vægge 100 procent i de 2 andre huse, så den opgave er færdiggjort nu. Vi sluttede dagen af med at rydde op så vi ikke havde noget skrald liggende og flyde rundt omkring. Arbejdsdagen slutter ved 16 tiden og vi får så besøg af Nikos og Andreas og Hanna senere på aften hvor vi så tager en taxa ind til byen, og skaber en hyggelig aften som vi så slutter ved 1 eller 2 tiden om natten.

Lørdag d. 19 november

Starter stille og roligt stadig frisk efter i går og vi mødes igen med Nikos og kollegaerne og Andreas og Eugenia nede i værkstedet hvor vi får af vide at en dør er skubbet af på en af natklubberne ved navn Metropolis som Nikos har været ejer af før i tiden. Så Nikos har hurtigt fået den ordre på hånden. Mig, Johnas og Andreas får så et lift ind til byen af Eugenia og der ser vi for første gang byen i dagslys og virkelig kan bemærke hvor smukt her er. Vi får så rundvisning og gamle historier fortalt af Nikos og bag efter på Søfartsmuseet med en masse historie til også. Så en rigtigt spænende og lærerig dag slutter af med noget lækkert græsk mad på en restaurant tæt ved vandet med en virkelig smuk udsigt. Vi går så videre og ender på bar, og drikker Irish-Coffee, øl og Ouzo. Vi har bemærket at hvilket som helst tid på døgnet og uanset hvad du bestiller og hvor det er, så får man altid et glas vand og nødder/chips eller brød ved siden af, og glasset med vand bliver vedligeholdt skænket, og i går fik vi f.eks. en gratis lille flaske Ouzo fordi vi havde siddet der i omkring 4 timer. Men en rigtig hyggelig dag slutter af ved 10 om aftenen og vi drager hjem ad i taxa.

Søndag d. 20 november

Søndagen blev for det meste brugt til en dejlig lang slapper mest indendørs, efter en uge med gang i den. Det blev dog til to ture til supermarkedet, det var først anden gang vi går derned at vi finder ud af at de har lukket om søndagen.

Mandag d. 21 november

Vi starter morgenen med at læsse bilen op med vores daglige værktøj så som, kap-/gerings sav, kompresser, sømpistol, skruer/søm og det der hører til. Vi smider ca. 15 stk. gipsplader op på taget af bilen og nogle isoleringsplader ind bagi. Nikos ankommer kl. 07:30 og tilbyder os nogle småkager, som er svært at sige nej til, kender dem ikke men de smager fuldstændig som danske makroner. Dagen går med hårdt svedende arbejde oppe på de flade tage på husene, en dag hvor du virkelig kan mærke at solen og varmen er kommet til øen. Vi påmontere nogle 4 m. lange hjemmelavede vægge på toppen af sidevæggene til huset. Derved bygger vi selv de resterende længder som vil komme til at mangle rundt omkring da husene er over 10 m. lange. Andreas kommer og går lidt da Nikos giver ham en lille rundtur på øen. Dagen går lidt stærkt og vi skynder os at få ryddet op og klargjort til i morgen. Da vi kommer hjem skynder mig og Johnas os til supermarkedet for at få handlet lidt ind, men Nikos samler os op på vejen sammen med Andreas. Han kører os ud hvor vi kan plukke helt friske appelsiner fra træerne. Hvorefter han viser os den næsten eneste, første og største appelsin plantage, som i dag fungerede som et museum, hvor man kunne se hvordan det foregik i gamle dage.

Tirsdag d. 22 november

Vi fylder bilen op med ting og sager som vi er ved at løbe tør for ude på byggepladsen, dvs.; Isoleringsmateriale, søm/skruer osv. Derude får vi hurtigt alle vores hjælpemidler og værktøj op på taget, hvor vi bygger og montere de sidste vægge til forhøjning af huset hele vejen rundt på siderne af de 3 sammensatte huse. Vinden blæser en lille smule mere i dag hvilket er rigtig behageligt når solen stråler fra en skyfri himmel. Andreas dukker op ved 9 tiden og begynder så småt at hjælpe til. Ham og Nikos har lige været ude og købe nyt sikkerhedsudstyr til hele banden, såsom; briller, handsker og høreværn. Jeg kan se at både mig og Andreas har brug for at øve os lidt med hammer og søm. Det var lidt sjovt at, jeg er 1 år henne i mit forløb og Andreas er udlært, men når det gjaldt at montere med hammer og søm, var vi begge på næsten samme niveau. Vi når langt i dag og bliver næsten færdige, men vi havde brug for nogle svar og udregninger af Nikos så vi lod det ligge til i morgen og begyndte så småt at rydde op.

Onsdag d. 23 november

Morgenen starter med at læsse 15 gipsplader på taget af bilen, lidt hård start men det gør slet ikke noget når man lige kan ane at det bliver lækkert vejr med høj solskin. Man kan nu mærke at duggen fra natten bliver hængende og morgenerne er blevet en lille smule mørkere, men trods alt er det blevet varmere om dagen hernede. Vi fortsætter arbejdet ude på taget hele dagen, vi får skåret meget træ og en masse OSB-Plader til. Vi har ligesom forhøjet husene hele vejen rundt oppe på taget og skal det have monteret det sikkert og vindfast. Så vi må bygge en masse rammer til at stabilisere væggene hele vejen rundt. Der bliver også skåret lidt til afløb af regnvand, hvilket også er en meget vigtig ting at tage højde for når man arbejder på fladt tag. Jeg giver en kop kaffe til os alle så vi har lidt energi at fylde os med i pausen, og de virkede rigtig glade og tilfredse.

Torsdag d. 24 november

Jeg kommer ned foran lejligheden og har svært ved at finde kollegaerne men finder så hurtigt ud af at bilen er kørt om på den anden side af værkstedet for at læsse stillads. Senere læssede vi isoleringsmateriale som vi i Danmark bedst kender som flamingo. Det er ikke noget jeg har set før, men den måde de bygger huse af træ hernede foregår på en lidt anden måde. Vi smider OSB-Plader på husene hvorefter der bliver limet og hamret flamingo isolering uden på over det hele. Men i løbet af dagen føler Johnas at det er hans tur til at give kaffe så det sørger han for. Vi bliver næsten færdige med taget og har næsten fået skåret og monteret alt det ekstra træ vi tog imod fra en lille lastbil ved 10 tiden. Da vi så ankommer til Ecohouse igen ca. 15:45, får vi af vide af Nikos at vi skal bruge fredagen på at bygge og modernisere værkstedet lidt med f.eks. ventilations/udsugningssystem, der skal vidst bygges nogle kasser og skjulere rundt omkring. Men nu må vi se hvad dagen i morgen bringer af sikkert spænende opgaver.

 

Fredag d. 25 november

I dag skulle vi blive i værkstedet og arbejde, jeg kunne godt mærke på Nikos at han ville have en hyggelig stille og rolig fredag sammen med os i hans workshop. Vi begynder at rydde op og sortere alle hans ting og sager, det var lige en opgave for mig og Johnas. Vi har en lille smule OCD, så vi syntes simpelthen at tingene skulle være mere systematisk. Nikos bestiller pizzaer til frokost og vi taler længe sammen om religion og gode film. Vi gik senere i gang med at bygge en boks til skruer og alt muligt andet småt. Det bliver så aften og kl. 20:30 er vi inviteret til aftensmad og hygge hjemme hos Eugenia. Det bliver en rigtigt hyggelig aften og vi får hørt en masse Queen, da vi finder ud af at ikke kun mig og min bror men også hun, er kæmpe fan.

Lørdag d. 26 november

Jeg vågner med en lille smule hoved på, da jeg var ude det meste af natten. Vi endte i byen efter en rigtig hyggelig aften hos Eugenia. Andreas kom og hentede os kl. 10, hvorefter vi kørte ud for at hente de andre. Så drog vi så ud i bjergene, op og ned hele tiden. Men til sidst var det kun op af det gik, for vi skulle nemlig besøge den forladte by. På vejen halvt oppe af bjerget, holder vi inde ved et gammelt kloster og derfra videre til den forladte by som blev en kæmpe oplevelse.

Søndag d. 27 november

Vi blev alle sammen hentet af Andreas ligesom dagen før. Vi kørte først mod Mesta (syd på) for at opleve den lille by med meget små gader. Derfra kørte vi så til drypstenshulerne som desværre var vinterlukket for i år. Til sidst drog vi så til den sorte strand, og det var ligeså oplevelsesrigt som omtalt.

Mandag d. 28 november

Nikos møder en halv time senere i dag ca. kl. 08:00, det var en smule underligt men vi bryggede bare en kop kaffe oppe i lejligheden imens vi ventede. Vi går stille og roligt i gang i værkstedet og når jeg siger stille mener jeg rigtig stille. Der er ikke den store travlhed eller stres, men det kan virkelig godt føles sløvt en gang imellem. Nikos vil vise hvordan det gøres hele tiden, og give opgaver og bede om ens hjælp og derefter give en ny opgave. Så det er svært at tage sig 100 % til noget alene. Men han er meget glad for at spare og det der laves må gerne være perfekt, så det er lidt svært at foretage sig noget uden han kigger eller beder en om det på stedet. Jeg kan ikke rigtig sætte mig ind i hans rytme at gøre tingene på og har også lidt svært ved at komme frem til hvad han vil have mig til. Han beder tit om værktøjet på engelsk, men jeg har ikke rigtig den faglige viden om hvad de forskellige ting hedder.  Hans ansatte, Nico og Marco var gode til at bruge tegnsprog og formulere hvad det skulle bruges til så jeg hurtigt kunne gætte mig hvad de skulle bruge, hvilket også gjorde det nemmere for mig at sætte mig ind i arbejdsopgaven.

Men nu må vi se i morgen om teamwork ét går bedre i morgen.

 

Tirsdag d. 29 november

Vi starter morgenen som vi plejer og fordeler os direkte til vores opgaver. Karsten montere udsugnings rør op i værkstedet, mig og Johnas roder med noget forskelligt. Der skal bygges holdere og beskyttere til udsugnings anlæggene rundt omkring hver maskine i værkstedet. Derudover arbejder vi også med hylder, reoler og døre som er ude fra bestillinger. Det var tydeligt at mærke at det var lidt lettere at arbejde sammen med Nikos i dag, da man vænner sig mere og mere til ham. Han er glad for at fortælle om alle sine projekter og tænke højt, hvilket gør en ret forvirret. Men bortset fra det, er han en kærlig fyr som tager sig godt af en. Han er glad for at bestille kaffe til os om morgenen og sandwich eller pizza til frokost. Men i dag færdiggjorde jeg mine udsugnings kasser som plantes til jorden og suger alt træstøv fra gulvet. Karsten fik også en del hjælp fra både min Johnas side af i dag, med nogle rør som skulle 3 meter op og være næsten 6 meter langt. Vi fik også fikset en smart anhænger til udsugningen op over rundsaven som kan justeres i højden og om man vil bruge den eller ej.

 

Onsdag d. 30 november

I dag har vi arbejdet mere selvstændigt. Mig og Karsten var i værkstedet hele dagen, hvorimod Johnas var inde i byen med Nikos og kollegaerne. Jeg skulle reparere en plastik udsugningsboks til slibemaskinen, den var flækket i siderne så jeg limede to trælister inden i som erstatning. Derefter sorterede jeg en masse af Nikos overskuds træ, hvad der skulle gemmes og smides ud. Alt under en halv meter smider man ud og det over gemmer man. Nikos har jo bestemte typer træ noget er meget tungt og værdifuldt, så jeg gemte det og ventede på hans mening, og han ville gemme det. Så byggede jeg også en ekstra ventilations boks bestående af OSB plade og forskalling til siderne. Vi modtog også imod en stor fragt lastbil som leverede en hel del isolering af flamingo og stenuld. Det skulle lige bæres op på 1 salen, en hård omgang men en velfortjent pause lige bagefter. Senere på dagen tog Nikos os 3 med ud at spise en rigtig lækkert og hyggeligt sted, med lækker græsk mad og en god flaske rødvin på bordet. Vi kom meget tættere på hinanden, vi hørte meget om hans fortid og de andre forskellige steder i Grækenland og resten af verdenen.

Torsdag d. 1 december

Jeg kigger til min udsugningsboks til slibemaskinen, som har stået natten over med det stærke båd lim. Den ser god ud men da jeg fjerner en af klammerne knækker et nyt stykke af plastikken nede i den ene ende så jeg vurdere simpelthen at den må få en træliste mere i hver ende. Derefter bliver jeg sat til at bygge to bokse med kun fire sider så der er to åbne. Det blev en lidt anderledes opgave der to lidt mere tid end forventet, med udregninger og formå at se det perspektiveret. Senere stod den på kaffe og sandwich ligesom alle de andre dage, Nikos er god til at forkæle lidt om en i dagligdagen. Så begyndte vi at slibe og skære fint egetræ til håndtag for skabene. Hvorefter jeg blev sat til at skære metalrør til skabene, som bøjlerne med tøjet kan hænges på. Jeg var lidt forsigtig til at starte med for jeg har ikke prøvet det før, men det gik fint og til sidst kørte det bare på skinner.

 

Fredag d. 2 december

Den sidste arbejdsdag starter lidt hårdt ud med en masse slæbe arbejde for vi skulle nemlig gøre plads til en ny stor maskine. Så næsten halvdelen af tømrerhallen skulle ryddes ud, og flere slags brædder skulle stables et andet sted. Mange gamle og forskellige salgs vinduer, døre og skodder skulle ud i skuret og stå i stedet. Men senere på dagen, får vi så lov til at rode med noget tømrer arbejde igen. Jeg skal skære en masse OSB til nogle hylder hvor alt det indkøbte træ skal stables. Jeg skar dem i nogle kurvede former så de ikke bare forstærker hyldens arme men også gør det en smugle mere elegant at se på. Nikos viser os senere et udemærket trick hvordan man tegner en oval cirkel på en plade, som f.eks. skal bruges til et sofabord. Det var et rigtig godt trick, noget man ikke ser hver dag eller ville lærer andre steder. Hen af aftenen tog mig og Johnas med Nikos ud og afleverede de andre i lufthavnen, senere tog vi ind til byen med Nikos. Vi endte med at have en fed aften og nat sammen, på flere forskellige barer.

 

 

 

 

Lørdag d. 3 december

Vi vågner omkring kl. 10, hvor vi så småt begynder at pakke og gøre rent. Senere på dagen dukker Nikos op og tager os med ud at spise en lækker frokost. Vi får noget lækkert grillmad og snakker og griner lidt om aftenen før. Mig og Johnas vælger at gå byen og butikkerne lidt igennem inden vi tager afsked med det hele om aftenen kl. 20:10. Nikos kørte os til lufthavnen og vi fik taget fin afsked med ham efter 3 gode uger hos ham. Vi fortalte ham dog også at vi havde efterladt en gave til ham oppe i lejligheden, og han virkede til at have været meget glad for vores selskab.

Gaven bestod af, sejlskib på lærred og en kontorstol pude.

 b1

 

 

Søndag d. 4 december

Efter nogle fine flyveture og dog en lang nat i Athen, ankommer vi til Kastrup lufthavn kl. 13:55

Uge 1

b2 b3 b4 b5

 

 

Uge 2

b6 b7 b8 b9

Uge 3

b10 b11 b12 b13 b14 b15 b16 b17

Fritid

 b18 b19 b20 b21 b22 b23 b24 b25 b26 b27 b28 b29 b30

 

 

Konklusion

Jeg er rigtig glad for at, jeg fik denne mulighed og at jeg sagde ja til turen. Jeg har næsten kun positive ting at sige om denne rejse, det negative er forskelligt fra person til person. Ja det kan godt virke lidt hårdt alt sammen, rejsen, nye omgivelser, kulturchokket osv.

b31

 

Men det handler bare om at være åben for det hele, det gjorde jeg bestemt, og det får altså humøret til at stige. Mig og min bror arbejdede dog mere end de andre, på denne tur. Men vi følte i sidste ende at de tider hvor vi faktisk havde det sjovest og mest oplevelsesrigt var, når vi var på arbejde med vores to rigtige hyggelige kollegaer: Nico og Marco. Jeg blev rigtig forelsket i den græske kultur, gavmildheden, maden, servicen og deres måde at få en til at føle sig tryg på. Det er kort sagt en oplevelse for livet. Ikke kun når man udforsker Grækenland men også måden de arbejder og kommunikere på. Jeg vil på ingen måder have svært ved at arbejde med udlændinge herhjemme i Danmark, og jeg vil få dem til at føle sig ligeså meget hjemme på arbejdspladsen som jeg følte nede i Grækenland. Man behøver egentlig ikke kunne snakke samme sprog ikke en gang engelsk, vi mennesker er rigtig dygtige til at kommunikere med tegnsprog og lyde.  Så alt i alt, en kæmpe oplevelse jeg aldrig vil glemme.