Blaubeuren, Tyskland 2. juni 2021 - 30. april 2022

Mit første ophold i Tyskland er ved at være slut. Jeg må sige, at jeg ikke helt vidste, hvad der ventede mig, da jeg kom herned i starten af juni sidste år. Jeg husker at jeg var spændt på at se og lære en masse nye ting. Men på samme tid var jeg også en lille smule nervøs over de udfordringer jeg ville møde især med hensyn til sproget. Men efter at have været i Tyskland i snart et år nu, er jeg rigtig glad for at jeg har valgt, at gennemføre en del af min uddannelse i udlandet. 

Jeg har haft mulighed til at lære nye mennesker og en ny kultur at kende. Siden jeg er gift, flyttede min kone sammen med mig til Tysland. Vi hat fået nye venner og har besøgt forskellige byer og steder. Jeg kan sige jer, at Tyskland er et meget stort land sammenlignet med Danmark! En ting jeg også synes er meget fedt, er at Tyskland har i alt 9 nabolande. Siden jeg er kommet helt ned til Sydtyskland er der ikke særlig langt til de sydligere lande som Frankrig, Italien, Schweitz og Østrig. Jeg har allerede været i Schweitz, Italien og Kroatien i den tid jeg har været her og det er uden at tage fly. 

Jeg har også lært den tyske kultur at kende. Jeg fandt ud af, at der er andre helligdage end vi har i Danmark, f.eks. er den 1. maj en helligdag i hele landet og den 3. oktober er Tyskalands nationaldag. Maden er også lidt anderledes end i Danmark, selvom det ligner lidt. Jeg personligt elsker dansk mad, men jeg ville sige, at tysk mad heller ikke er værst. her i Sydtyskland spiser man meget “Spätzle” med sauce, hvilket er en speciel form for pasta. Jeg har også fået en del Schnitzel med pommes frittes som jeg er meget glad for. 

Jeg var ikke særlig god til tysk før jeg flyttede. Jeg havde tysk i folkeskolen i 3 år, men det var ikke lige mit yndlingsfag og det var så længe siden at jeg ikke kunne huske særlig meget af det. Derfor var det lidt mærkeligt ikke at kunne snakke dansk på arbejdet. Især fordi ikke alle tyskere er så gode til at snakke engelsk, som vi kender det i Danmark. Jeg tror at grunden til det er at alt bliver oversat til tysk hernede, selv filmene i biografen bliver oversat direkte til tysk. Men mine kollegaer var søde og på en eller anden måde klarede vi at snakke sammen. og der gik ikke ret længe før jeg begyndte at forstå mere og mere tysk og også selv begyndte med at snakke det. Egentlig ligner dansk og tysk meget og der er mange ord der næsten er det samme på tysk som de er på dansk. I dag snakker jeg tysk med alle og jeg ved at jeg ikke snakker fejlfrit, da tysk har en lidt sværere grammatik end dansk. Men jeg har ikke nogle problemer i kommunikationen og synes det er meget fedt, at jeg har lært så meget på ikke en gang et år.

Nu kommer jeg til den måske vigtigste del: Hvad har jeg fået af faglige kompetencer? jeg fik mulighed til at arbejde i et firma, der lavede ladestationer til El-biler rundt omkring i Sydtyskland. 

Her har jeg nogle billeder, der viser bedre, hvad det er jeg går og laver. Her var vi ude og lave en simpel opgave. Kunden ønskede en let løsning til at kunne lade sin bil, og var meget tilfreds med dagens arbejde.

Jeg har lært mange forskellige ting på et års tid blandt andet hvordan man tilslutter ladestationer og synes det er spændende at se hvordan de gør tingene hernede. Nogle af måderne er det samme som i Danmark, men nogle ting er også lidt anderledes. Det er fedt at jeg ikke kun arbejder det samme sted, men at jeg kommer ud til forskellige kunder og ser nye firmaer og steder næsten hver dag. Nogle dage kører vi 2 timer fra vores firma, og andre 5 minutter.

Lidt sightseeing hører til når man flytter til et nyt land, specielt når man bor tæt på bjergene, dem har vi jo ikke så mange af i Danmark. På billedet herunder ses Østrig, det ligger 2,5 time fra der hvor vi bor, og da jeg hørte at man kan stå på ski en lille køretur væk, gik der ikke længe før jeg købte mig skiudstyr.