3 ugers praktik

 

Dag 1


Jeg blev hentet uden foran min lejlighed kl. 11:25 af vores lære Dorte, derfra kørte vi over på skolen og hentet mig og Rikkes sko som vi havde glemt. Derefter hentede vi den sidste før turen til færgen.

Turen med færgen gik fint, vi kørte sammen med 2 andre bil fra Nykøbing som også havde elever der skulle i praktik.   Vi satte nogen elever på vejen, som resulteret i at Rikke og jeg kom for sent til vores Hotel og manden der skulle tage imod os var gået til pause.   Men vi fik af vide han ville være tilbage inden for en time, det var han. Så endelig fik vi nøglerne til vores værelse, det ser fint nok ud, der er 2 fine seng, badværelse med badekar og et tekøkken som trænger til en god rengøring.  Vi blev også inventeret på velkomst mad i deres egen rasturen, 3 retter og jeg havde absolut ingen appitit efter den lange tur.  Nu sidder vi begge her og har aftalt at i morgen efter hygiejne vil vi gå ud og købe lidt hyggeligt til vores ”lille lejlighed”

1 2 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2


Vækkeuret ringede kl. 06:00 og der gik nok lige 20 minutter før jeg kom ud af sengen. Men vi kom op tog tøj på og gjorde os klar til at gå over at få lidt morgenmad, før vi blev hentet af Anne som er en af kontakt personerne. Hun kørte os til en anden by som jeg ikke husker navnet på, hvor vi fik et lille hygiejne kursus på ca. halvanden time, der var ikke noget vi ikke viste i forvejen. Derefter tilbage og ind og få noget frokost på hotellet, frokosten er klart det bedste måltid da det er varmt, der vi var færdige gik vi tilbage til vores lille lejlighed som fik en ordentlig rengøring. Hvorefter vi gik ned i byen for at købe lidt små ting og få os en god kop kaffe og Rikke en varm chokolade. Der vi kom tilbage var det ved at være tid til aftens mad, den består af resterne af morgenbollerne fra morgenmaden og det er ikke ligefrem særlig interessant, da det helt klart er det vigtigste måltid for mig og da jeg har det svært med brød der ikke er ristet.  Nu har vi begge været i bad, og er snart klar til at gå i seng selvom klokken kun er lidt i 7.

 

 

Dag 3


I dag har vi haft første arbejdsdag i køkkenet, og vi var med til en helt masse anretninger, det virker som de er okay tilfredse med os og vores indsats. Vi fik også rigtig vist dem hvor grundigt vi gør rent, fordi de vasker kun bordene og køleskabe, så Rikke og jeg tog og vaskede alle skabene og hylderne underbordene, vi fik også at vide nogen af tingene var unødvendige, men de lod os gøre det. Jeg har efterhånden fået meget godt styr på deres kølerum. Deres mad ordning er godt nok noget af det tristeste jeg læne har set, men vi har nu fundet en brødrister, så det gør de trist morgenboller en smulebedre. Det tyske sprog har jeg godt nok svært ved at fange men de er rigtig søde til at snakke deres bedste engelsk så alting skal nok gå. I dag mødte vi kl. 10 og havde tre timers pause fra. 15 til 17, hvor vi gik ned i byen for at købe lidt små ting. Der vi fik fri kl. ca. 21 satte vi os ned i frokoststuen for ikke ryger, der er det bedste net og hyggede lidt. Nu har vi begge været i et langt karbad og er klar til at møde kl. 10 igen det skal nok blive spændene.

 

Dag 4


I dag mødte vi kl. 10 igen, jeg startet dagen med at ordne 50 kg tomater til tomatsuppen i morgen, derefter viste en af kokkene hvordan man lavet blomster ud fra gulderoder, så der blev lavet små 5 kg af dem, og et kilo cherry tomater blev halveret. Så blev det tid til frokost. Efter pausen havde vi lige 2 timer hvor jeg gik i gang med at lave fond til en helt mørk sauce, vi skyde på det blev til omkring 150 L har i hvert ifald aldrig set så mange ben, det mest uhyggelige er at de ikke sætter det på køl, de lader den bare stå til dagen efter. Når men imens fonden stod og hyggede ordnet jeg nogle tomater som Rikke blancheret, hvor vi bagefter i fælleskab tog skrallen af, vi starte med 5kg det blev så til 3 og som blev til omkring 2kg. Fordi vi ikke var gode nok til at skære brunoise, det skal lige siges det meget svært, med smattede tomater! Men vi fik af vide vi var gode nok (hvad det så skal betyde, jeg synes vi begge giver den helt vildt gas) Nu er vi begge helt trætte og kl. er snart 00:00 så godnat herfra.

 

Dag 5


I dag mødte vikl. 10 igen, vi startet med at hente vasketøj i kælderen og derefter gik jeg i gang med at pille nogen tomater og skære nogen julienne som jeg selv synes jeg er blevet ret okay til. Der jeg var færdig med det gik jeg i gang med nogen Hokkaido græskar som skulle være en del af en lækker græskarsuppe, var også med til at se hvordan de laver deres utrolige lækre champion suppe, som Benjamin var rigtig flink til at fortælle mig hvad han gør og hvad han tilsætter.  Der jeg var færdig med græskarene var det tid til frokost pause hvor vi fik pomfritter og pølser, derefter op og arbejde videre med supperne. Så blev det tid til den lange pause på 3 timer, hvor Rikke og jeg gik hjem og slappet af. Der jeg kom tilbage fik jeg lov til at prøve at lave Tysk pasta, det var ret sjovt. Så kom det sure arbejde i at jeg skulle nippe bunden af en helt masse smågrønne ting der er gode at bruge til fisk, fik virkelig ikke fat i navnet på denne grønsag, men det tog enevighed selvom jeg fik hjælp af dessert og salat holdet når de havde tid. Men dagen gik godt og jeg fik at prøvet at lavet Tysk pasta det var noget af en oplevelse. Nu er jeg helt klar til at hoppe på hovedet i seng.

 

Dag 6


I dag startet jeg i grøndag, suppe afdelingen igen og der blev skåret brunoise, og ordnet små gulderoder Så blev det tid til at ordne omkring 100 hummere som de gav os ansvaret for, det var super fedt og følere virkelig at jeg lære noget. Derefter fik jeg lavet gulerods blomster til den helt stor guldmedalje og skulle klippe 200 tomater af stilken så det grønne stadig sad på toppen, det var faktisk noget af et projekts at holde styr på. Så blev det tid dessert anretning og da der var et selvskab på 130 personer der alle sammen skulle have det samme var det noget af et projekt. Men også super fedt når servicen siger 25 desserter og chefen peger på Rikke og jeg og det er vores ansvar de bliver sendt ud. Meget vellykkede aften og da vi hade fri dagen efter besluttede vi os for at købe en flaske vin, det tog os langtid at finde et sted for man kunne købe en, vi var hele gågaden rund og endte med at finde en bar et par huse væk fra vores, hvor vi kunne købe en god flaske, sm vi tog med hjem. Det endte selvfølgelig med snak til sent ud på natten.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7


Vågnede med lidt tung hoved, men vi havde fri så det gjorde ikke det store. Vi stod op og gik over for at spise noget frokost på hotellet og få vasket noget tøj. Derefter gik vi en tur i byen for at købe lidt ind, vi havde aftalt at vi selv ville lave aftensmad ´, det endte med en lækker rosmarin røget skinke, ost og lækre boller fra bageren og blandet salat som udviklet sig til nogen super skønne sandwich. Vi gik tidligt i seng der vi var rigtig trætte.

 

Dag 8


I dag har vi haft en virkelig afslappende dag, det har sneet så stod op og spræng i noget tøj så jeg kunne komme ud og tage nogen billeder. Derefter hjem lige gøre lidt mere ud af mig selv og så over og få noget frokost. Derefter gik vi ned i byen hvor vi fandt et sted der var åbent så vi kunne få nogen cigaretter vi var lige ved at være bange for alt var lukket. Derefter gav Rikke en kop kaffe latté, der min penge beholdning er ved at være tom, det er ret øv da vi skal til hambrug i morgen. Men det skal nok gå alt sammen.

 

 

Dag 9


I dag skulle vi rigtig have været på arbejde, men da vi havde en ud flugt til Hamburg med resten af dem der er afsted havde Anne og Nina sørgede for vi havde fået fri. Så vi mødtes kl. 09:25 på Timmerdorfer stand station hvor vi tog videre til Lübeck og mødtes med Merete og Michael, derfra tog vi videre til Hamburg som er en vildt smuk by, vi fik en rundvisning af en Tysker som har født i Flensburg og kunne derfor snakke dansk- Det var rigtig spændene at høre om historien men også rigtig koldt, idet mindste havde vi solen med os for første gang imens vi er her. Efter vi havde fået en rundvisning mødtes vi med lærerne og en af eleverne som hedder Smilla, som var blevet forsinket på grund af toget. Vi fik os en sandwich og derefter gik nogen af os ned og tog metroen ind til indre by for at se lidt på butikker, selvom vi ikke havde penge til at købe noget. Så blev det tid til at finde tilbage til de andre vi skulle møde på Baul wall station som lå et stykke væk fra hvor vi var. Men det lykkedes os med hjælp fra kortet hvor jeg havde tegnet en cirkel omkring hvor vi skulle mødes, at finde der hen til tiden og med hjælp fra en rar tog mand, og et par forbi passerne. Derefter gik turen til spøgelseshuset i Hamburg som faktisk var en ret fed oplevelse, med super godt skuespil og nogen små forlystelser inden i huset, det blev til en rigtig vellykket tur. Så gik turen tilbage til Timmerdorfer strand hvor lærerne havde inventeret på mad, der var lidt tid før vi skulle mødes med lærerne så vi gik en tur på Oswalds og fik os en lille øl før middagen. Det var så dejligt at få en rigtig omgang mad, selvom det ikke var det bedste måltid i mit liv. Derefter fulgtes vi hjem med Pia som er i praktik på Hotel Seehause længere henne af vejen. Vi aftale os at mødes med hende i morgen, nu er det tid til at sove så vi er klar til i morgen tidlig hvor vi skal op og på arbejde igen.

 

Dag 9


I dag har jeg ordnet mega mange græskar til suppe, derefter har jeg skåret julienne og sådan lidt andre små opgaver, derefter gik vi en tur ned i Familia som er et stort super Market hvor de har en helt masse ting. Tilbage til arbejde og ordne noget flere grønsager og hjælpe til med den lyse sovs. Der vi fik fri rundet vi lige vores lejlighed før vi gik op til Pia, det var super hyggelige vi snakkede og spillede spil, drak et glas whisky og en øl klokken endte med at blive over 24 før vi kom hjem i seng. Så det var bare på hovedet i seng, så vi kan være friske.

 

Dag 10


Vi var meget trætte der vi vågnede og jeg troede jeg skulle være i dessert, salat afdelingen men havde taget fejl men fik lige udhulet 65 æbler, det var jo en fin hjælp til Rikke, der det gik op for mig jeg var gået forkert var det blevet tid til frokost, så tog lige en bid mad før jeg hoppet over til Benjamin i den rigtig afdeling. Der fik jeg ordnet 2 kæmpe kasser med græskar til en virkelig lækker græskar suppe, derefter skar jeg julienne af 20 løg, nærmeste uden at fælde en tåre (en skarp kniv gør forskellen) og så fik jeg lorte opgaven men det skal jo ordnes. 10 kg bønner skulle skæres i den præcis samme længde, og de var blevet blancheret så det var noget af et projekt, efter et par timer var jeg færdig og synes selv min indsats var ret god. Derefter skulle der gøres rent som vi altid gør. Så hjem og hygge med Rikke før vi skulle sove.

 

Dag 11


I dag skulle jeg endelig være i forret, dessert og salat afdelingen sammen med Rikke. 75 tallerkner med carpaccio oliven pesto og rucola nogen skulle ud kun med det og andre skulle pyntes af med parmesan, pinjekerner og ——. Der vi var færdige gik vi til frokost. Så var det op og gøre det sidste på cappastioen hvorefter det blev tid til 3 timers pausen, det havde vi aftalt at gå ud og spise Pizza på en virkelig lækker lille cafe vi har besøgt nogen af de andre dage. Vi bestilte min ynglings pizza med Parmaskinke og rucola salat og en virkelig lækker mozzarella, det første gang jeg har været så mæt. Vi fik lidt travlt med at komme tilbage og skulle da os lige finde kræfterne efter det super lækre måltid, men dem fandt vi nu hurtigt frem for der var mange bestillinger og vi stod sammen med Poul og havde nærmeste ansvaret for det hele kom afsted, fik af vide, af en service pigerne jeg var super hurtig til at sammensætte desserten, så det bar dejligt med ros. Det var været en vellykke dag og det kan mærkes i benene at der har været gang i den, vi delte en fyraftens bajer og så hjem snakke med vores kærester og nu skal vi i seng.

 

Dag 12


I dag har været en travl dag igen, startet i grønsags afdelingen sammen med Rikke. Jeg blev sat til at skære annanas på maskinen og ligge 5 styk rundt på tallerkenen og derefter en i midten. Så blev det  melonens tur (husker ikke navet på denne) hvorefter den blev lavet til små roser. Der kl. blev 12 skulle vi til møde om hvordan vi klare os, og der fik vi så meget ros, de vil gerne give os praktikplads hvis vi er interesseret men det tror jeg ikke, en af de ansatte opfordret mig til at søge ind hos Noma når jeg kommer hjem som han sagde du har intet at tabe. Efter de 3 timers pause blev jeg rykkede over i kød og suppe afdelingen og der var bare meget at se til, fik ordnet tigerrejer og renset søtunger, fandt lammekroner og var med til at stege og ellers finde det ene og andet også se og lytte det lære man virkelig meget af, så det var super. Der vi fik fri fik vi et par øl med hjem tror virkelig god de kan lide os, det er bare sådan en positiv oplevelse at være afsted.

5

 

 

 

 

 

 

 

Dag 13


Ordnet guldrodsblomster, været i suppe afdelingen så der blev også lavet Tomatsuppe har snittet div. Grønsager og ellers bare hjulpet til hvor jeg kunne.

 

Dag 14


Har sovet, fordi vi fik et par øl i går så er ret så træt, så dagen er ikke blevet brudt på så meget andet end det.

 

Dag 15


Tog til Lübeck for at se julemarked og købe nogle julegaver, det var bare super hyggeligt virkelig smuk by. Men hvor var der mange dansker det var helt underligt efter at have været i Timmerdofer stand hvor man ikke harmødt nogle.

 

Dag 16


Rigtig stiller og rolig dag, jeg lavet kartoffelmos, ordnet tomater og tilsatte ost i dem så de var klar til ovnen. ordnet perlehøns så gik vi på 3 timers pause hvor vi gik hjem for at rydde lidt op det var rigtig rart, for der var efter hånden blevet lidt små rodet. Tilbage til arbejde hor jeg lev rykket over i samme afdeling som Rikke så vi stod for at sende desserterne og forretterne af sted, Det blev rigtig fint syne vi begge, vi er ved at få et rigtig godt tag på det.

 

Dag 17


I dag har også være en stiller og rolig dag men jeg har givet den gas, fordi jo hurtigere du er jo hurtigere kommer du videre tilden næste opgave og sådan lærer man mest, har ordnet græskar, persille, purløg og jeg vil sige det går hurtigere og hurtigere med at snitte hurtigt. Så ordnet jeg 2 kasser søde kartofler på under en time. Har blendet en super lækker champignon suppe, og derefter pillet kød til en suppe, har gjorte næsten alle borene i min afdeling og 2 andre rene og ordnet emhætten som var meget ulækker, det var helt klart den værste opgave indtil vider, men da jeg var en af de mindste var jeg en af de eneste der kunne komme der op. Jeg har fået en fantastisk opskrift på en lækkert dessert som jeg kan bruge til min grundforløbs eksamen og morgen skal jeg lærer at lave risotto i pausen, kan slet ikke vente. Det bliver bare så spændene. Nu er det blevet tid til bad og så det på hovedet i seng så jeg er klar til i morgen. De sidste dage skal bare udnyttes fuldt ud.

6

 

 

 

 

 

 

 

Dag 18


Har været i grønsags afdelingen hvor jeg har ordnet div. Grønsager, i pausen lærte jeg at lave risotto og den blev bare super lækker. Så snakkede vi om min eksamen og hvad jeg ellers kunne lave. Blev super inspireret og kan slet ikke vente til at komme hjem og i gang. Efterpausen ordnet jeg græskar suppe, i kølerummet ved ikke lige hvad Benjamin tænkte på. Så var det fyraften og vi fik en lille fyraftens øl på arbejdet.

 

SIDSTE DAG


I dag har det været vildt meget at lave i køkkenet, men sådan er det jo om lørdagen. Har stået og ordnet 120 liter suppe så det er jeg ved at være lidt træt af, specielt når det er min sidste dag og Rikke løber rundt og anretter, men har lært rigtig meget og kan slet ikke forstå de 3 uger allerede er gået. Vi skal ud og have lidt øl og en af deres værtshus pizzaer, som en afsked på vores ophold. Tak for at dette er blev gjort muligt, vi har lært så meget og er blev udfordret plus vi er blevet tilbud praktikplads det har været en fantastisk oplevelse. Men det bliver os dejlige at komme hjem.

 

Rapporten er udarbejdet af Josefine Ethelberg, Nakskov