Indledning

Mit navn er Natasja Larsen, og jeg er i gang med mit 2. år på Handelsgymnasiet. Da jeg sidste år blev introduceret for muligheden for at komme i praktik i udlandet, var jeg ikke i tvivl om, at det var en alletiders mulighed. Jeg valgte at tage til Tyskland, fordi jeg ville gerne forøge mit ordforråd og gøre mine egne oplevelser af kulturen. Det har været en lærerig tur, som både har budt på udfordringer og gode oplevelser.

Jeg blev indlogeret i en skøn ferielejlighed i Lübeck sammen med en anden pige, Emma, som også var i praktik i Tyskland. Vi stod selv for at lave mad, og vi holdt os langt under budgettet, da Emma havde en del mad med hjemmefra – vi nåede endda ud og spise et par gange. Jeg kendte ikke Emma i forvejen, men vi kom rigtig godt ud af det med hinanden og havde 2 hyggelige uger. Vi brugte som regel aftenen på at snakke, spise vandmelon og lave lektier. I weekenden fik jeg besøg af en veninde, og lørdag aften kom 3 andre praktikanter på besøg og overnattede til søndag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktik

Jeg kom i 2 ugers praktik i Handwerkskammer Lübeck, hvor jeg sad i den internationale afdeling på kontoret Fehmarnbelt-Ausbildungsbüro v/ Nina. Når jeg snakkede med Nina, som jeg var dus med, foregik det primært på tysk. Nina havde et tæt samarbejde med sin kollega Anne, som også hurtigt foreslog at være dus.

Min arbejdstider blev aftalt fra dag til dag, men jeg begyndte som regel klokken 9 og arbejdede til et sted mellem klokken 15 og 17. Jeg havde ca. 1 ½ times frokostpause om dagen, som jeg de fleste dage holdt i ferielejligheden, som lå et par hundrede meter væk. De ansatte havde en længere arbejdsdag, og havde 1 times selvbetalt pause, som de ofte brugte på at handle ind.

Mit arbejde bestod bl.a. i at poste opslag på Facebook. Det ene opslag var om en engelsk artikel om tyske normer. Det andet opslag var om en tysk artikel om en dansk praktikant. Yderligere lavede jeg en liste over nogle hoteller i Lübeck. Listen skulle indeholde forskellige informationer herunder kort over hotellerne, som skal bruges når Nina og Anne bliver kontaktet af lærere som leder efter hoteller. Jeg har også arbejdet en del med hjemmesider. I den forbindelse har jeg lavet 2 interviews med andre praktikanter, hvor jeg selv skulle udforme spørgsmål, som jeg fandt relevante. Jeg interviewede bl.a. en praktikant, som var i praktik elektriker. Interviewet havde til formål at øge interessen for praktik i udlandet og var rettet mod kommende praktikanter. Det var en spændende udfordring, og slutresultatet blev 2 fyldestgørende interview.

Nina skulle til møde (torsdag i den første uge) og arrangerede med Anne, at jeg fik en rundvisning på Industrie- und Handelskammer Lübeck. Det var en spændende rundvisning, hvor jeg mødte en del af Annes kollegaer, som alle fortalte hvilken funktion de havde i virksomheden, og som alle var interesserede i at høre hvordan diverse ting foregik i Danmark. Her fik jeg et stort indtryk af hvor meget papirarbejde, som lå bag og en af Annes kollegaer viste mig nogle spørgeskemaer, som nogle af de tyske unge skulle svare på i forbindelse med at komme i lære. Hun fortalte mig, at man holdte opsyn med virksomhederne, og at det krævede de rigtige kompetencer for at komme i lære. Hvis virksomhederne selv tog kontakt, forsøgte Annes kollega at matche dem, med de ansøgninger hun lå inde med. På afdeling sad også en mand som forsøgte, at sørge for, at virksomheder fik de helt rigtige medarbejdere og var så effektive som muligt. Rundvisningen gav mig et helt særligt indblik i den tyske arbejdsmoral.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IHK og Handwerkskammer Lübeck.

Jeg var den første praktikant hos Nina og Anne, og jeg fik lov til at beskæftige mig med forskellige opgaver. Det gjorde det til 2 interessante uger, som var med til styrke min interesse for internationalt samarbejde. Efter gymnasiet er jeg nu også interesseret i at rejse rundt i Europa, hvilket er et fuldstændigt kvantespring. Imidlertid er jeg stadig i tvivl om, hvorvidt det skal være som led i min uddannelse eller som et sabbatår.

Turen til Tyskland har uden tvivl været udbytterig, og jeg har samlet personlige erfaringer og lært noget nyt om den tyske kultur. Jeg fandt ud af at stemningen mellem kollegaer i Tyskland er meget mere afslappet, end jeg havde troet forud for mit praktikophold.

Jeg vil anbefale andre at tage af sted – man skal IKKE fravælge praktikophold i udlandet, fordi man tror, der er for mange sproglige barriere, men hvis man fx ønsker et fingerpeg om, hvilken uddannelsesretning man skal vælge. Så skal man være meget specifik i ønsket om praktikplads, herunder specifikke oplysninger om hvad man håber på at arbejde med i løbet af de 2 uger. Man skal være åben og klar på en udfordring – hvilket gjorde mit praktikophold til 2 spændende uger.