Bruxelles, Belgien 18. Februar - 18. april 2022

Intro 

Fra midten af februar til midten af april var jeg i praktik i et lille Web Agency i Bruxelles, Belgien, hvor de designede og kodede hjemmesider, der var sat op til kunden via WordPress. Firmaet bestod af grundlæggeren Bob og to andre på kontoret i Bruxelles samt en designer bosat i New York. Eftersom kollegaerne ofte arbejdede hjemme, mødte jeg dem ikke så tit, men Bob var min mentor og sad på kontoret næsten dagligt. For overskuelighedens skyld deler jeg resten af historien op i afsnittene: fagligt, personligt og kulturelt.

Fagligt 

Fagligt lærte jeg en masse nyt, eftersom at vi endnu ikke er blevet undervist i PHP og brug af CMS (Content Management Systems)sådan som WordPress. Det betød jeg havde en ret stejl læringskurve. Min chef Bob var en god og tålmodig lærer, der gav relevante og ofte realistiske opgaver, som jeg kunne lære fra. Eftersom han også var direktøren, havde han dog mange møder og var generelt travl, så der var ikke så tit tid til uddybende spørgsmål. I stedet lærte jeg til gengæld, hvilket også er en vigtig evne som webudvikler, at google mig til mange mulige svar, når jeg sad fast i et kodningsproblem. Det viste sig især i starten, at jeg fik googlet mig hen i en meget kompliceret løsning, som jeg sjældent fik til at virke godt. Når Bob så havde tid til at hjælpe, havde han en meget mere simpel løsning, der kun tog et par sekunder at kode og et par linjer kodning for at fuldføre opgaven. 

Han havde dog også en masse viden samt erfaring, som jeg ikke endnu har. Gennem opgaverne og feedback runder, lærte jeg meget nyttigt både i forhold til, hvordan man kan kode specifikke ting, samt hvilke løsninger, der er bedst at lede efter, når man søger svar på internettet. Den første måned brugte jeg lang tid bare på at lære det nye sprog PHP samt hvordan WordPress fungerer og jeg fik lidt dårlig samvittighed over, at jeg ikke kunne skabe direkte værdig til virksomhedens eksisterende projekter, eftersom jeg skulle lære meget fra bunden og havde brug for Bob som mentor. Senere begyndte jeg dog også at få nogle simple opgaver med at opdatere indhold på virksomhedens eksisterende kunders sider, og selvom det var repetitive opgaver, var det godt at føle jeg hjalp direkte til, i stedet for bare at tage tid fra travle Bob til min oplæring. Desuden lærte jeg også noget ved at gentage simple ting i WordPress i rimevis, da det gjorde mig tryggere ved hvordan WordPress fungerer. 

Til sidst i praktikken fik jeg til opgave at designe og kode min egen rejseblog fra bunden, og det var utroligt sjovt og spændende. Bob var en god mentor både i forhold til mit design og til hvordan, man kunne realisere det med kode. 

Personligt

Personligt lærte jeg meget om mig selv både som en medarbejder og om min personlighedstype mere generelt som menneske. På kontoret lærte jeg, at jeg havde nemt ved at snakke med mine kollegaer, og at jeg bruger humor til at løfte en stemning, men også at jeg måske nogle gange taler lidt meget, især hvis jeg bliver nervøs, hvilket jeg naturligvis var i starten. jeg prøvede at være opmærksom på det og tage nogle dybe vejrtrækninger. Det hele blev hurtigt bedre i takt med at jeg lærte dem bedre at kende. 

Jeg fandt også ud af, at jeg godt kan finde på at arbejde for intenst uden pauser, når jeg gerne vil imponere eller vise jeg er engageret. Hvilket dog i starten mest af alt gav mig hovedpine og gjorde mig uproduktiv af den grund. Med tiden blev jeg bedre til at tage pauser til at spise, drikke og gå på toilet. det var mest udfordrende, når jeg sad ved siden af chefen, eftersom jeg ikke ville virke doven, men jeg lærte at det jo er helt naturligt at gå på toilet og hente kaffe og sådan en gang imellem. Balancen mellem arbejde og at lytte til kroppen er noget jeg er blevet mere opmærksom på efter denne praktik. 

Mere personligt lærte jeg kort opridset en masse om mine sociale grænser, eftersom jeg boede med en ensom ældre dame, der gerne ville ses hver dag og weekend, og blev såret ved afvisning. Jeg var jo dog ikke taget til Belgien for at hænge ud med hende, så jeg var nødt til diplomatisk at forklare, at jeg er en person der har brug for tid alene og til at lave ting ude i byen selv, og gerne ville bruge tid med hende, men måske 2-3 gange om ugen max, for at have tid til andet også. Det var en lidt svær ting at formidle til en sårbar dame. Det gik i sidste ende okay, eftersom hun accepterede bedre med tiden, når jeg trak mig op til mit rum og jeg kunne derefter finde mere ro i boligen. 

Kulturelt

Kulturelt lærte jeg en masse spændende om Belgien, der er et sammensat land i den forstand at de taler både fransk, flamsk og tysk officielt. Desuden taler cirka alle engelsk i Bruxelles. Alle stationer og skilte er på både fransk og flamsk, hvilket er lidt forvirrende når man til tage toge, da der nogle gange står navnet på det ene sprog og så på det andet, så man helt kan blive i tvivl om det er det samme sted. På den måde lærer man dog begge sprog løbende. 

Generelt var mine indtryk af folk i Bruxelles rigtigt positive, eftersom folk var åbne og nysgerrige og godt kunne finde på at spørge interesseret ind til, hvor jeg var fra og starte en smalltalk samtale, hvilket i min erfaring er meget sjældent i Danmark. Jeg snakkede med en Bulgarsk nabo, som jeg ble lidt veninder med dernede, om den Belgiske kultur i Bruxelles. Hu havde også en oplevelse af at blive mødt åbent. Vi nåede begge frem til den tanke, at det måske var på grund af at Bruxelles er en international hovedstad med folk fra mange kulturer. Det er EU’s hovedsæde og belgierne har selv den franske og flamske kultur kombineret trodt forskellene mellem de to, så generelt er Bruxelles’ borgere ret ligeglade med ens baggrund eller nationalitet, de behandler en åbent og imødekommende lige meget hvad. På den måde lærte jeg meget ikke kun om den belgiske kultur, men om hvordan kulturer i en spraglet by som Bruxelles kan leve side om side. 

Outro

Alt i alt var praktikken utrolig lærerig på mange planer. Jeg er utrolig glad for , at jeg kastede mig ud i det, samt taknemlig for muligheden. både rent teknisk i forhold til kodning af hjemmesider, men også i forhold til samarbejde og at indgå i en ny arbejdsplads i et andet land lærte jeg meget. jeg føler uden tvivl, at jeg har rykket mig både fagligt og personligt. Jeg ville til enhver tid anbefale andre at tage i praktik udenlands.