En oplevelse for livet

10

Af Daniel Nygaard Munk

 

Indholdsfortegnelse


 

  • Forord / Begrundelse for at tage af sted
  • Dagbog
  • Hvad har jeg lært / Mine nye erfaringer
  • Konklusion
  • Tak til
  • Bilag – Menu kort
  • Bilag – vin kort

11

 

Forord


Jeg har valgt at tage at sted for at prøve af hvad det vil sige at arbejde i Tyskland, og lære noget om måder man gør tingene i Tyskland, i forhold til hjemme i Danmark. Hvad er de store forskelle, hvad er de små, hvad kan vi lære af hjemme i Danmark og hvad gør vi beder…

Jeg har valgt at søge ind for hotel og restaurations branchen, og er der i blevet tilbudt at komme til Tyskland på et 4 stjernet hotel, Seehuus Lifestyle Hotel i Timmendorfer Strand, i tre uger.

Jeg skulle nu lære hvad det ville sige at arbejde i Tyskland, hvordan ville det være i forhold til at arbejde i Danmark som jeg har prøvet… ville det være beder, ville det være svært at komme ind i deres verden nu hvor jeg ikke keder så meget til deres kultur?

Alt det og mere til fik jeg svar på i mine tre uger jeg var i Tyskland.

1 12

 Dagbog


Søndag d. 15/11/2015:

I dag søndag, er vores første dag i vores ophold i Tyskland, da vi kom ned til vores hotel var Anne (en af personerne som vi kan kontakte hvis vi har brug for det mens vi er i Tyskland) og Pia en anden dansk pige der til at tage i mod os, sammen med min chef Frau. Klindworth. Vi fik nøglerne til vores hjem de næste tre uger. Vi skal bo på et lille medarbejderhotel ca. 2 km fra Seehuus hvor Mikkel og jeg skal arbejde. Om aften gik vi ud og spiste på en lille café sammen med de andre fra Danmark.

2

Uge 1 – 16/11/2015 – 22/11/2015:

I denne uge har vi været på et hygiejne-kursus så vi kan få lov til at arbejde i de tyske køkkener, Pia, Mikkel og jeg har også været en tur i Lübeck og se lidt af byen inden den bliver omdannet til et jule mekka. En super hyggelig tur hvor vi også lærte hinanden lidt beder at kende.

I denne uge har jeg også begyndt at arbejde på Seehuus om morgen, hvor der er en der hedder Jan som har hjulpet mig ind i hvad jeg skal lave, han har været en stor hjælp. Jeg føler at mit tyske og engelske bliver beder og beder, i takt med at dagene går, og det blev også en nødvendighed i slutningen af ugen hvor jeg skulle tale med kunderne, da vi havde ca. 150 gæster lørdag og søndag til morgenmad.

 

Uge 2 – 23/11/2015 – 29/11/2015:

Vi begynde denne uge med en tur til Hamburg, sammen med de andre fra Danmark som stadigvæk var der, og Anne som havde arrangeret turen. Det var rigtig hyggeligt i Hamburg vi fik en rundvisning på dansk inden vi skulle i Hamburg Dungeon (en slags spøgelseshus men med Hamburgs historie) det var meget interessant.  Sammen aften var vi ude og spise med vores lære som var taget hele vejen fra Danmark for at se hvordan det gik med os og for at høre hvad vi ellers gik og lavet.

Ellers har jeg i denne uge fået en del ansvar i form af at jeg har fået lov til at have ansvaret for halvdelen af resturangen to dage, det var jeg meget glad for at få lov til at prøve. Og fredag skulle jeg så for første gang prøve at have aften vagt som også gik ganske fint.

 

Uge 3 – 30/11/2015 – 03/12/2015:

I Vores sidste uge har vi lavet mange hyggelige ting sammen med de andre fra Seehuus. Vi har der i bland været en tur i Lübeck sammen med Pia hvor vi var ude og spise og en tur på casion. Vi har været ude og kikket på julegaver, og så har Mikkel og jeg købet to flasker Cava til vores sidste arbejdsdag torsdag for så ville vi gi´ et lille glas som tak for alt de havde gjort for os i de tre uger.

Jeg har fået endnu mere ansvar i denne uge og jeg for stor rose for hvad jeg laver især vores HP-tavle (HP = halvpension), det er en tavle hvor gæsterne kan se hvad de skal have om aften. Som jeg fik lov til at prøve at skrive.

3 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag d. 04/12/2015:

I dag er vores sidste hele dag i Tyskland. Vi pakket her til morgen, så vi nu er helt klar til at tage af sted i morgen tidelig. Vi gjorte os bagefter klar til at skulle over på hotellet og spise en 3-Gang som vi har fået af ejeren af hotellet Fru Von Noven. Vi fik først en ”Armus” som er en form for appetits væger. Der efter fik vi græske suppe, til hovedret fik vi lam og til dessert fik vi en tysk udgave af rød grød. Vi købte som der til en god flaske vin som vores tjener (Jan vores kollega) hade fundet ud fra hvad vi skulle spise. Jan fik også i den anledning lov til at prøve at åbne en af de ”dyre” flasker inden i restauranten en ting han normalt ikke ville få lov til. Efter vi hade spist fik Mikkel og jeg vær et par drinks, inden vi gik på Oswalds (vores efterhånden lokale bar/pop), hvor vi fik lidt at drikke inden de andre fra Seehuus kom ned for at feste lidt med os den sidste aften. Vi valgte at købe en flaske vin hvor at dem der så kom ned kunne få et sidste glas inden vi tog til Danmark.

 

Det var supper hyggeligt på Oswalds vi fik os lidt at drikke og spillet kort til en start og bagefter spillet vi lidt pokker. Da de andre kom spillet vi lidt vider på vores pokker spil mens vi fik lidt mere og drikke. Da Jan kom sagde han at han havde en overraskelse, det viste sig så at være en gave til Mikkel og jeg, vi fik en flaske tysk likør og et kort hvor dem vi havde arbejdet med havde skrevet en lille hilsen i, det var en fantastisk gave at have lært dem at kende og da de så kom med en gave til os den sidste aften blev jeg meget røgt for det var simpelhed så sødt af dem alle sammen.

5 6 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lørdag d. 05/12/2015:

I dag har vi sovet længe, da vi kom lidt sendt i seng i går efter vores tur i byen med de andre, som blev den sidste prik over i´et. Vores lære kom og hente os om morgen og kørte os over til vores hotel hvor vi kunne arvlevere nøglerne til vores værelse og sige en sidste gang farvel til alle de søde mennesker som vi nu har gået sammen med i 3 uger. Bagefter korte vi mod Danmark men et lille stop i bordeshoppen inden turen gik helt til Danmark igen. Vi sagde farvel de fleste i Rødby inden min lære og jeg kørte til Nykøbing hvor han kørte mig hjem hvor jeg så kunne sætte det sidste punktum for denne tur i Tyskland. Som helt sikket ikke bliver sidste gang at jeg er i Timmendorfer og ser de mennesker jeg har fået et helt utroligt forhold til.

8 9

 

Konklusion


Samlet set har denne tur givet mig en masse nye erfaringerne og viden med hjem. Jeg har lære meget om hvordan det er at arbejde i Tyskland og hvordan den tyske kultur er i forhold til kulturen i Danmark. Jeg har også lært meget om de ting om de færdigheder jeg havde i forvejen, hvordan de kunne forbedres i forhold til at skulle arbejde i Tyskland men også i Danmark. Jeg har fået en meget støre viden end jeg hade håbet på inde jeg tog af sted. Jeg havde aldrig troet jeg ville få en oplevelse der ville kunne konkurrere med mit efterskole år, men det har disse tre uger i den grad gjort. Ikke nok med man lære en masse ting om ens uddannelse på turen, for man også nogle fantastiske venskaber med sig hjem.

 

En særlig tak til


Til Mikkel: For at have lært dig at kende og haft en helt utrolig tur sammen med dig, det har været nogle fantastiske dag vi har haft sammen. Jeg er rigtig glad for at have mødt dig og supper glad for at det var dig jeg skulle være sammen med i de her tre uger.

13

 

 

 

 

 

 

 

Til Jan: For at have været en helt fantastisk hjælp når der var noget jeg ikke helt forstå, men i sær også for at være sådan en god ”lære”, tolk, men vigtigst af alt en god ven.

14

 

 

 

 

 

 

 

 

Til Vanessa: For at have lært sådan en fantastisk person at kende, det har været nogle fantastiske dag vi har haft sammen og nogle hyggelige samtaler vi har haft, jeg glæder mig helt utroligt til at komme ned at besøge dig.

15

 

 

 

 

 

 

 

 

Til Pia: Tak af hele mit hjerte, tak for at være dig, du har fra dag et af taget dig af os, og hjulpet os med alt lige fra at oversætte når vi ikke helt viste hvad det lige var de andre sagde til os med og så ved at vise så hvor man skulle gå hen for de forskellige ting vi kunne komme til. Du har lavet morgenmad til os, du har lånt mig din cykel da du jo alligevel skulle følges sammen med Mikkel. Du har gjorte meget mere end du havde haft behov for men du gjorde det og en stor tak for det. Jeg er helt utrolig glad for at have lært dig at kende og jeg glæder mig til at se dig når du kommet til Danmark, og så må vi også fine et tidspunkt hvor Mikkel og jeg kan komme ned og besøge dig i Timmendorfer.

16