Bardu, Norge 11. oktober 2021 - 16. maj 2022

De sidste 3 år har jeg ved hjælp af et Eramus+ legat fået dannet en masse spændende, hårde, evenrfulde, sjove, udfordrende men også triste minder. For i år har jeg måtte slutte dette fantastiske kapitel, og sige farvel til både venner, kollegaer og familie. 

Jeg blev færdig på grundforløbet som dyrepasser i 2019 og 2 dage efter fløj jeg op til verdens nordligste park, Polar Park.

En elevplads som dyrepasser finder man ikke så nemt og det kan tage flere år, hvis man er uheldig. Så en ung pige på 18 uden erfarring, havde næsten ingen chancer, men det skulle ikke stoppe mig! Og man kan sige at jeg var superheldig. 

Jeg fik en henvendelse fra min familie-ven om Ploar Park, hvor jeg var heldig at tilbringe hele mit praktikforløb. 

Selvom jeg har tilbragt de sidste 3 år i denne fantastiske park, ville jeg nu fokusere på de sidste 7 måneder fra oktober 2021 til maj 2022. 

Lidt om parken 

Polar Park ligger imellem Tromsø og Narvik i nord Norge, så hvis man nogensinde kører op mod Nordkap, vil jeg varmt anbefale at man tager en tur forbi. Parken er kendt for mange ting, men de mest populære er deres nordiske dyr, nordlys og ulvebesøg. Den er ikke særlig stor, men består af hegn, som er opsat rundt i naturen, så alle deres skandinaviske dyr bor i deres naturlige habitat. 

Min periode der oktober 2021-maj 2022

jeg kom til parken i starten af oktober og da jeg startede de 7 måneder, var vi 3 dyrepasser og mig som praktikant, men de sidste 2 måneder gik vi ned til en dyrepasser og mig. Det var den hårdeste tid for mig i parken, udover at savne de to andre dyrepassere/kollegaer/venner, der stoppede, var der altid alt for meget der skulle gøres, dog var det både spændende og lærerigt. 

 

Her er en liste af de primære og sekundære opgaver jeg havde, plus der kunne forekomme ekstra rundvisninger, foto-guidninger og ulvebesøg. Da jeg havde været der i mere end 2 år, fik jeg meget ansvar, så meget at jeg arbejdede som en fuldtids dyrepasser. Det var fedt, men hårdt! 

Min dagligdag

 • Tjek om der er taget nok mad op til rovdyrene. 
 • Klargør klovdyrsfodringen
 • køre og fodre klovdyrene (elg, hjort, moskus og rensdyr) 
 • hvis der ligger noget gammel hø på jorden skraber man det sammen.
 • Tage gamle grene ud fra elg. 
 • Køre og tjekke rovdyrene 
 • Give kratfoder til bjørn
 • Åben porten så gæster kan komme ind, men kun hvis alt er okay.
 • Kør ned og fyld mad op i bøtterne.
 • klargør rovdyrsfodringen.
 • Fodre rovdyrene kl. 15-16
 • Tjek om alle gæster er ude kl. 16. 
 • Luk og lås porten.

Og så kommer træningen, guidede ture og alt ekstra arbejde ind i mellem. 

nk3

Dyrene i parken

Som praktikant var en af hovedopgaverne rundvisninger i parken, og det var noget af det sjoveste og hyggeligste man kunne. Man fik lov til at arbejde med mange forskellige mennesker og fik videre fortalt det, man brænder så meget for.

En lille rundvisning i parken kommer her

Los: Polar Park har to han los og desværre kommer der ingen under ud af det, så vi er så heldige at to hunner er på vej, men vi mangler stadig at få alle dokumenterne under kontrol.

Elg: Vores to hun elge er altid interesseret i en gulerod eller to, og hvis man er heldig, kan man få et “moosie” som er en selfie med en Moose elg. 

Polarræv: I 2020 fik vi tre nye medlemmer til den fantastiske polar Park oplevelse, nemlig tre polarræve. I det sidste praktikophold, skal man lave et projekt. mit projekt faldt på at træne vores polarræve, fordi deres start i parken var præget af karantæne, først 6 måneder fordi de kom til lander, og derefter yderligere tre måneders karantæner grundet Corona. Alle disse måneders karantæne gjorde det meget svært at arbejde med dem, så projektet fik ud på at gøre tilværelsen nemmere for dem at socialisere sig. 

Jærv: Vorws Jærv ‘Bor’, er det mest intelligente dyr vi har i parken og han elsker at klatre i træer og lege skjul med os. Så når vi går omkring hegnet om morgenen for at finde ham, løber han altid den modsatte vej, og det er ikke fordi han er bange, nej da, han kan bare godt lide at lege. 

Bjørn: Vi har i alt 8 normale brunbjørne og en albino brunbjørn i parken, men vi har tre banditter som er 2,5 år gamle, som snart skal til et nyt hjem i en anden park. 

Ulv: Polar park har fire socialiserede ulve. tre hunner og en han. Når man socialiserer et dyt har man mulighed for at arbejde med dem uden beskyttet kontakt. På den måde kan være dyrepassere tage gæster med ind i indhegningen på hvad vi kalder et ulvebesøg. 

Som elev i parken og den eneste, som ikke har socialiseret ulvene, er man den perfekte person til at være “Prøve kanin” ved nye tiltag og det blev der benyttet. F.eks. lige efter Corona skulle vi se om ulvene reagerer på masker, men da ulvene gerne ville slikke gæster i ansigtet (det er den måde de hilser på), var de i tvivl om det ville fingere, og det endte med at Monique fik en ulvelussing. Men alt var under kontrol og jeg kom ikke til skade, i stedet fik vi alle et godt grin. 

Rensdyr: Vi har i alt tretten rensdyr i parken. Vi skal tælle vores rensdyr hver dag, og det kan tage sin tid, især om vinteren, fordi de går frit rundt og elsker at opholde sig langt ude i skoven. 

Hjort: Kort fortalt, så har vi tre hunner, som går en majestætisk holdning, dog elsker de at lege i mudder.

Moskusokse: Familien er af to hanner og tre hunner. den sidste uge i parken var vi så heldige at få tre moskuskalve og kalv nummer tre kom på min sidste arbejdsdag. Det var den bedste afskedsgave, man kunne ønske sig. 

Hermed slutter den lille rundvisning. 

nk4
nk5

Fritiden

Men selvfølgelig får man fri inde i mellem og den fritid brugte jeg på at nyde naturen og hygge med venner. 

Jeg brugte også min fritid på at hjælpe en rigtig god veninde Natalie, som havde brug for lidt hjælp til at optræne hendes hunde til et hundeslædeløb. i næsten 7 måneder boede jeg hos hende og hendes familie og hjalp med optræning til løb, fodring, rengøring, bygge hundehuse, træne hvalpe, hygge og selvfølgelig massere af tiden blev brugt på at kæle med de 21 hunde. 

Natalia tog mig også ud på nogle skønne vandreture. Den første tur var en weekendtur til en hytte, der lå 12 km. væk og selvom det ikke lyder som meget, så var det enormt hårdt for en, som ikke har prøvet det før. Men som jeg altid siger, man må yde, før man kan nyde, og nej hvor var det godt da vi var nået frem til hytten. 

Fordi jeg var den eneste praktikant, var mine kollegaer meget ivrige efter at tage mig med på en masse oplevelser, så snart jeg var ude på både langrend og pist ski, hundeslædeture samt en tur med snesko, som jeg aldrig har prøvet før. 

Det var helt fantastisk ikke nok med at jeg fik en kæmpestor oplevelse, samtidig fik jeg også en bonusfamilie og venner som jeg aldrig vil glemme. 

Jul og nytår i Norge 

Jul og nytår var jeg så heldig at holde i Norge. grundet Corona var jeg i tvivl om jeg fik lov til at rejse tilbage ind i Norge, så den bedste løsning var jo at blive. Mine forældre og storesøster besluttede herefter, at komme og besøge mig og hermed holde jul og nytår i Norge sammen med mg. For dem var det en helt fantastisk oplevelse med minus 26 grader, masser af sne, nordlys og dejlige familieture i parken. Nytårsaften blev holdt udendørs med mad over bål med minus 20 grader, hvor vand og øl frøs. Og selvfølgeligskulle de også en tur på slæden med hundene, en oplevelse som de og jeg aldrig vil glemme.  

nk7
nk6

Fødselsdag 

Igennem de sidste tre år har eg tilbragt min 19, 20 og 21 års fødselsdag i Norge. Normalt holder jeg familie fødselsdag, men det har ikke været muligt. Til min 21 års fødselsdag fik jeg den bedste overraskelse nogensinde, hvor mine nærmeste kollegaer og venner holdt en fødsesldagsfest for mig. Jeg var rørt til tårer, med alt det omsorg og kærlighed de viste mig.

Fremtid

Selvom der har været hårde, udfordrende og triste tider i de syv måneder, så har der været mange flere positive skønne og eventfulde tider, som har været helt fantastisk. Disse har været med til at give mig mod, kærlighed og vilje til at rejse ud i den store verden, og jeg glæder mig til hvad fremtiden vil bringe. 

nk1