Chios Dagbog

 b

Mandag: d. 14/11 – 16

Flyveturen gik akkurat som planlagt, godt og vel ingen ventetider eller forsinkelser. Vi ankom til Chios lufthavn en gang om aftenen, og Euginia stod og tog imod os som aftalt. Vi fik også allerede mulighed for at træffe vores arbejdsgiver Nichos samme aften og vi kørte alle ud og spiste lækkert forskelligt mad på en lille café uden for byen. Her lærte vi alle meget bedre at kende over en kop øl og et stykke pizza. Senere på aften blev vi præsenteret for Nichos butik/værksted, og vores lejlighed ovenover vi skulle bo i.

 

Tirsdag: 15/11 – 16

Kl. 06:45 stod vi alle tre op og spiste morgenmad. Vi gjorde os klar til at mødes med de andre nedenunder i værkstedet. kl. 08:00 kørte vi ud til de tre sammensatte hus Nichos er ved at bygge, og dernæst blev opgaverne fordelt hver især. Jeg skulle bla. Arbejde sammen med en fyr ved navn Marcos, men det kun hans øgenavn har jeg hørt en fugl synge om. Han snakker i bund og grund overhovedet ikke engelsk, han taler halvt bulgarsk og halvt græsk, men på en eller anden måde forstår vi hinanden og kan kommunikere og udføre det arbejde vi skal. Vi satte flamingo plader hele vejen rundt om husene til og med i øjenhøjde. Det isolere deres huse og gøre dem vindtætte. Kl. 16:20 slap vi den dag, vi var lidt trætte men fandt supermarkedet og fik købt os noget aftensmad til senere.

 

b1b2

Onsdag: 16/11 16

Kl. 07:00 stod jeg op og spiste min morgenmad, og mødtes med kollegaerne kl. 07:30 nede i værkstedet. Mig, Thomas, Nico, Marcos og Nicos kørte op mod byggepladsen lidt over 08:00, dernæst fortsatte vi stort set hvor vi slap. Jeg arbejdede sammen med Marcos igen, og sørgede bedst muligt for at få sat de sidste flamingo-plader op på husene, de skulle nu sættes op i 2 meters højde så vi måtte lidt højere op på nogle stiger hele vejen rundt om husene. Det gjorde det selvfølgelig lidt mere besværligt men vi nåede næsten det vi skulle. Ved spisepausen spiste vi nogle sandwiches, og Nico begyndte at fortælle om hvordan det har påvirket øen med deres indvandring af flygtninge fra Syrien. Meget spændende og gribende historier han kan fortælle, han kommer derimod også fra USA (Chicago) selv, så han snakker godt Engelsk. Kl. 15:45 ruttede vi op og tog hjem.

 

Torsdag: 17/11 – 16

Kl. Var blevet 07:45 og vi kørte mod byggegrunden i Nico’s bil. Da vi ankom gik vi i gang hvor vi slap. Mig og Marcos fortsatte med at få sat 7 cm. Tykke flamingo plader op omkring alle tre huse. Hen på formiddagen kom der en lastbil med vægge til taget som vi skulle have læsset af. Nico ville så have mig og min bror med ind til værkstedet igen fordi vi skulle bære nogle plader derind, og rydde lidt op nogle forskellige steder. Om eftermiddagen tog vi op til byggegrunden, og holdte en spisepause med sjove historier omkring Danmark. Dernæst fortsatte vi byggeriet indtil kl. Den slog 16:00 og vi tog hjem.

 

b3

 

Fredag: 18/11

Kl. Omkring 08:00 kørte mig og min bror med op til byggegrunden sammen med vores mester Nicho’s, og han glemte at smide os af det rigtige sted og kørte os længere syd ned mod øen. På et tidspunkt opdagede Nichos at han var kørt for langt med os, og vi måtte vende om. Grunden til det skete er at de også bygger på et hus længere nede syd for øen, og sommetider på dagen tager han derned også.                                    Mig og Marcos fik i bund og grund sat de sidste flamingo plader op rundt om omkring, i alle kroge og kanter på husene, og fik slebet det til, og gjort det pænt. Senere på dagen skulle mig og Marcos op på taget og arbejde, vi sleb kanterne af husenes flade tage pláne, fordi vi senere hen skal have nogle halvandemeter høje vægge op og stå på siderne af husenes tage. Vi nåede ikke længere end slibningen, så kl. Lidt i 16:00 pakkede vi sammen og mig og Thomas gik snart på weekend. Nico og Marcos skulle arbejde igen om Lørdagen.

 

b4b5b6

 

Mandag. 21/11 – 16

Morgenmaden var blevet hældt ned, og vi mødtes alle kollegaer kl. 07:30 nede i Nichos værksted. Vi kørte syd på mod byggegrunden ved en 08:00 tiden, og gik straks i gang med at læsse bilen af. Thomas og Nicho hoppede op på taget og gik i gang med at “hæve” taget, ved at sætte nogle halvanden meter høje vægge op på toppen af siderne af de tre huse. Det skulle få huset til at se større ud. Så mig og Marcos måtte endnu højere op med vores flamingo plader. Arbejdet kan godt gå hen og blive lidt ens formeligt, men det er nu også meget spændende at skulle skære mange flamingo stumper og plader TIL, så de nøjagtigt passer til de vægge der står nøgne. Andreas Knudsen min lærer, dukkede også op et par gange, men havde samtidig også lidt travlt med at få rundvisninger af Nichos. Min makker Marcos kan i bund og grund kun sige tre ord i alt! På engelsk. Det ikke ret meget, men sjovt nok forstår vi hinanden og arbejder skide godt sammen. Hvis vi skulle begynde og misforstå hinanden, laver vi bare lyde og masser af kropssprog og viser fysisk at det er nu; Saven eller vaterpasset han har brug for. Marcos taler halvt Albansk og halvt Græsk, så jeg har lært lidt ud fra hans sprog. Kl. Lidt over 16:00 kørte vi hjem igen til værkstedet, og Nicos gav en pizza og pommes frites i værkstedet, og sådan runder man en Mandag af.

b7b8

Tirsdag. 22/11 16

Kl. 07:35 sørgede Thomas, Nicho og Mig for at få alt med i bilen vi nu lige stod og manglede ude på byggegrunden. Jeg forklarede at mig og Marcos nok ville komme til at mangle de 7 cm. Tykke flamingo plader vi bruger på ydermuren. Lidt over 08:00 forlod vi værkstedet med alle vores fornyet forsyninger. Vi læssede bilen af som sædvanlig og gik straks i gang. Marcos og Mig måtte rykke lidt rundt på stilladset og bygge lidt ekstra op for og kunne komme hele vejen rundt om huset. Stilladset hernede er langt fra godkendt af Arbejdstilsynet mht. Sikkerheden. Men de lader mig sgu heller ikke stå på det, var nok oppe på det én gang, hvorefter Marcos hurtigst muligt ville have mig ned igen, så det er jo dejligt nok! At de tænker på ens helbred. Thomas og Nicho blev færdig med alle væggene oppe på taget, nu er det bare mig og Marcos der mangler at få fyldt dem ud med flamingo-plader. Andreas har virkelig også fået arbejdet i dag og vi tog selvvalgt den helt store oprydning ude foran huset, der var virkelig meget! Men vi fik fyldt bilen med alt affald og jeg kørte til de nærmeste containere med det. Dagen gik senere på hæld og kl. Havde slået 16:00 så jeg hoppede op på Marcos scooter og fik et lift hjem til værkstedet. Fantastisk tur i 22 graders varme, gennem den græske vidunderlige natur!

 

b9

Onsdag. 23/11 – 16

Kl. 07:30 læssede mig og Marcos Berlingoen med ekstra stillads materialer og flere flamingo-plader til husene der på byggegrunden syd for Chios. Da vi ankom startede vi selvfølgelig med at læsse det hele af Berlingoen, og i samme øjeblik kom vores mester Nichos og Andreas i Jeep’en for at se fremskridtene i processen. Andreas stod lige og kastede et blik på mig og Thomas der var i fuld gang fra morgenstunden. I det samme øjeblik blev Andreas nødt til at hive fat i mig og Thomas og sige: “Hvor er det der fantastisk at se, at i er så friske og veloplagte og i bare går til den og giver den fuld gas her om morgenen, og især med at få læsset den bil af i en fart, det så dejligt at se” den smukke ros gav lidt mere energi til resten af dagen. Mig og Marcos satte lidt ekstra stillads op til resten af husenes sider, og snart var vi færdige med at få sat flamingoventilations-plader op på tagets vægge. I øvrigt havde Andreas taget en højtaler med derud, så vi kunne høre musik på fuld drøn og Nichos og Marcos var helt forbavset, det var de ikke vant til. Men de sang da med på Queen og Michael Jackson som der i øvrigt lige blev spillet.                                                                           Kl. 15:55 kom vi tilbage fra byggegrunden, og rundede dagen af.

 

 

 

Torsdag. 24/11

I dag kl. 07:30 fyldte vi Berlingoen med flere ventilations-plader, så mange vi nu kunne proppe bilen med, dernæst ramte vi så byggegrunden ca. Kl. 08:05 Vi tændte musikken på højtaleren og læssede Berlingoen af for ventilations plader og lidt ekstra stillads fra bilens tag. Marcos og jeg brugte faktisk det meste af denne Torsdag på at få stillet resten af stilladset op der faktisk skal cirkulere rundt om alle tre huse. Stilladset er noget tungt gammelt jern og det tager sin tid at få op på rigtig vis. Vi måtte dog også ved en 10:00 tiden kører tilbage til Echo-House og hente meget mere stillads materialer. Senere på eftermiddagen nåede vi så også at få sat ventilations-plader op på ét af de tre huses tage. Humøret og arbejdsgejsten var der masser af i dag. Vi sluttede denne dag, af med lidt oprydning til sidst, og sagde på gensyn kl. Lidt i 16:00

 

 b10

Fredag. 25/11 – 16

Vi mødte op i værkstedet kl. 07:30 og diskuterede hvad Nichos skulle have ordnet, fordi netop i dag skulle vi ikke ud til byggegrunden og arbejde på husene. Vi startede med lidt groft rengøring i værkstedet, og dernæst sorterede vi tingene rigtigt og på deres rette plads. Ud af den rengøring og sortering af forskellige skruer og materialer, blev vi også bedt om at udarbejde nogle kasser alle tingene kunne ligge i når de var sorteret. Nichos viste os hvordan alle hans maskiner virker og fungere. Men alt i alt en stille og rolig fredag, med Andreas ved vores side og Nichos gav pizza til frokost, og til sidst ruttede vi lige det sidste af og var færdig kl. Lidt over 16:00

 

b11b12

Her indrettede Thomas og jeg lige en gammel kasse med 4 rum i bunden. Ovenover udrettede vi en ”skuffe” med endnu 4 rum, som nemt kunne tages ud og skubbes i igen, så man nemt kan komme til de andre dele der skulle ligge i bunden af kassen. For Nichos blev hans værkstøj pludselig lidt mere overskueligt.  

Mandag. 28/11

Vi startede først kl. 08:00 denne morgen, da Nichos blev lidt forhindret om morgenen. Så Thomas, Karsten og jeg nød lige en kop kaffe indtil vores mester dukkede op. Vi startede ud med at rydde lidt op og gøre det hele lidt mere rydeligt så vi kunne komme lidt mere til med vores projekter i værkstedet. Ét af dem var at få bygget et træstativ til et udsugningsrør Nichos gerne ville have hængende ovenover sin rundsav, så det støver mindre når man – især skærer USB eller SPÅN plader over. Det skal nemlig lige siges at moderniseringen er for alvor trådt i kraft nede i hans værksted! Og det må vi hjælpe ham med så godt vi kan. Senere på dagen kom lynene og slagregnen der dernæst varede i flere timer. Strømmen kom og gik på værkstedet pga. Uvejret, men vi klarede dagen helt til kl. 16:00 også helt uden at blive våde.

 

 

 b13

 

 

Tirsdag. 29/11 – 16

Her til morgen kl. 08:35 hjalp jeg Karsten med nogle rør han skulle installere i værkstedet til Nichos udsugning. Og rundsaven virkede ikke efter tordenvejret fra aftenen før, så Karsten og jeg måtte fluks i gang med at få fundet sikringen og få skiftet den ud med en ny. Senere fik vi nogle gode fifs til hvordan man behandler en drejebænk, og hvordan man skære og sliber sit eget håndtag til et stemmejern. Det meste af dagen gik ellers med at min bror og jeg finpudsede nogle meget pæne håndlavede reoler og hylder, som helst sås ud af værkstedet i løbet af dagen. Har også fået bygget en lille smule mere tålmodighed op til Nichos, han kan hurtigt nemt smide én til noget arbejde, hvor bag efter han straks skal bruge dig til noget andet i den anden ende af værkstedet. Også snart man er gang med det han lige bad en om, kan han komme i næste øjeblik og spørge; Om hvorfor man ikke ordnede det andet han også bad om? Men det har jeg vænnet mig til. Man kan desværre ikke udarbejde begge ting på én gang, men man kan prøve og nå de to ting. Vi fik så også bygget udsugnings-stativet færdigt, det der skulle hænge ovenover rundsaven.

 

 

Onsdag. 30/11

I dag har været en virkelig spændende dag, vi mødte op som vi plejer i værkstedet kl. 08:30 og ordnede nogle diverse ting og planlagde lidt vores dag. Nichos gik senere ind på kontoret og vi ventede faktisk i en time ude i værkstedet, Karsten, Thomas og jeg. Men vi havde fået besked på at sådan fungere det her nede, så vi tog det ikke så tungt men i stedet tog vi os en rask sludder alle tre. Senere satte Nichos; Karsten og Thomas til lidt arbejde i værkstedet. Jeg kørte derimod med Nichos til byen, til en ret stor bygning med lejligheder som Nichos var i gang med at finansiere. Jeg fik arbejdet en hel del med inventar som jeg manglede på min Erasmus. Jeg fik monteret dørhåndtag på en hel del døre, og fik skruet hængsler på hjemmelavet skabslåger, og dernæst monteret dem på skabskonstruktionen. Det har været en rigtig god dag trods det var tredje arbejdsdag i lortevejr, men jeg var indenfor så jeg kan ikke ligefrem klage. Derudover blev dagen endnu bedre da Nicho og Marcos senere kom ind i bygningen og jeg skulle arbejde sammen med dem resten af eftermiddagen. Kl. 16:26 var jeg hjemme i EcoHouse igen. Her senere kl. 18:00 henter Nichos os, og vil tage os med ud og spise og drikke lidt vin, da dagene hernede på Chios snart får sin ende, og vi skal tilbage til Danmark.

 

 

 b14b15b16 

 

 

Torsdag. 01/12

07:45 mødte vi op i værkstedet, og gjorde alle maskiner klar til dagens stunt. Lidt senere fik jeg startet dagen ud med at få malet 5 slebet gamle stole, med en tynd hvid maling. Det tog en del timer at få malet dem helt færdige, dernæst fik jeg til job og lave nogle dørhåndtag til de skabslåger vi tidligere havde lavet. De blev også slebet grundigt og gjort flotte og nydelige. Ellers var der så også lidt slæbe arbejde til sidst, men kl. Slog 16:00 og vi fik fri.

 

b18

 

Fredag. 02/12 – 16

Sidste arbejdsdag. Jeg mødte op i værkstedet kl. 07:45 og kun Nichos kollegaer var der. Vi blev sat til og flytte en masse bjælker fra den ene ende af værkstedet til den anden, det var vi fælles om; Thomas, Karsten og mig. Der blev også flyttet en masse tungt jern, og det skulle ud af værkstedet. Senere hoppede mig og Thomas op på loftet og flyttede en masse gulvbrædder. Kl. Var blevet omkring 09:30 så Marcos og jeg kørte sydpå til byggegrunden og arbejdede videre med flamingo på husets forhøjede sider. Det var egentlig meget rart at runde de tre uger af med fem og en halv times arbejde sammen med Marcos igen, som jeg startede med at arbejde med da jeg havde min første arbejdsdag hernede. Kl. Slog 15:30 og vi kørte tilbage til værkstedet, og jeg måtte hurtigt op og gøre mig klar fordi vi skulle alle kollegaer ud og spise et lille sted. Det blev til en rigtig stor solid græsk frokost og et godt farvel, og vi fik lige af vide at alle kollegaer har virkelig været godt tilfredse med vores arbejde og indsats.

b19

Konklusion af turen: 

Mine 3 uger på Chios var fantastiske, fik lov at arbejde med de tre bedste kollegaer jeg nogensinde har haft på nogen arbejdspladser i min tid på arbejdsmarkedet. Vi snakkede ikke en gang samme sprog, men kommunikation, venskab og en god arbejdsindsats – KAN lade sig gøre i et fremmed land på én uge. Desuden har jeg fået lært en masse, især om hvad vi har herhjemme, og hvad de andre må nøjes med. Der er stor forskel på deres materialebrug og behov på deres byggepladser i Chios. Her sparer man hvor man kan! Hvis du er kommet i undertal af skruer, bruger du et kvarter på at samle skruer op fra jorden som man kunne havet tabt, ellers så finder man altid en anden løsning. Hernede er der løsninger på alt og tit er det (Hurtige løsninger) som danskernes hoveder nok ikke altid kan holde ud at se på, men det noget man tager med.

En ting jeg har erfaret på denne her tur ER, at hvis du rejser sydpå for at arbejde, så er det vigtigt du har taget JA-Hatten på! Inden du sætter dig op i flyet. Som sagt, så er menneskene hernede meget stolte af deres land og kultur og det har de også god grund til at være. Så sig JA til at prøve det hele, hvis de byder dig på noget af deres mad eller drikke så sig: ”Yes, I’ll try” Og det var naturligvis helt i orden hvis det ikke smagte en. Giv dem lov til at undervise dig. Det er dig der er gæsten, og du viser det danske flag dernede. Glem ikke det.

Det stillads jeg stillede op med Marcos, så meget farligt ud hvis du spørger en gammel stillads springer som mig. Men tror i jeg fik lov til at gå på det? Nej jeg skulle blive på jorden og passe på mit helbred sagde de. Det jo enormt rart og vide at de passer på en dernede, så følte jeg mig enorm meget velkommen og hjemme. Jeg kan komme lidt i tvivl om det er sådan her det foregår dernede eller om det bare er mig der har været skide heldig med det sted jeg har tilbragt mine 3 uger.

Det har været en skøn oplevelse, fantastiske smagsoplevelser og skønne byture er det også blevet til. Sådan en tur her kunne jeg virkelig godt tænke mig at prøve igen, uden tvivl. Jeg er samtidig blevet meget mere voksen og har fået styrket min selvkontrol på blot de 3 uger. Det med næsten at stå på egne ben, i så mange lufthavne i fjerne lande kræver at man er opmærksom på alt og du husker at slå koldt vand i dit blod en gang imellem. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg gik og døjede med lidt flyskræk før jeg tog afsted. Derfor traf jeg en fast beslutning for ikke at tage den med hjem, og lod den blive dernede.

Kort sagt! Jeg er blevet en kæmpe erfaring rigere på denne tur. Kan kun anbefales til andre.