Moss, Norge den 14 november 2022 - 25 maj 2023

Hej EU-kommissionen! Jeg hedder Mads og er en ung mand på 24 år, som akkurat har været afsted med jeres Erasmus+ program, til Norge. Jeg er nemlig ved at uddanne mig som tømrer og det at kunne få lov til at rejse til et land, der laver næsten alt byggeri i træ, har jeg fået helt utroligt meget lærerig viden man ikke havde fået i Danmark. Feks, løsninger mod radon stråling og mere komplicerede konstruktioner.

Den her gang var min anden praktikperiode på et halvt år og denne gang var min tur dobbelt så god! I og med at man har været der før, så bliver det lidt nemmere at kommunikere, finde rundt i de forskellige byer og man har et netværk sat op.

Jeg har i denne praktikperiode lavet følgende projekter:

          Omlægning af et tag (nedrivning, nyt undertag, udlægtning, skotrender og sten).

          Nybyg af et stort ukonventionelt etplanshus.

          Nybyg af et standart typehus.

          Udbytning af vinduer.

Nybyg projekterne er selvfølgelig sat op helt fra bunden, hvilket er utroligt nice at være med på, da jeg derfor har haft fingrene med spillet under processen at bygge et hus som helhed; jeg støbte endda fundamentet selvom jeg er tømrer.

Jeg er super glad for det firma jeg arbejder i også! Mine kollegaer er flinke og dygtige til deres arbejde og mine chefer er selv med ude på byggepladserne: Dét er sgu iorden!

Jeg har også været på firmatur. Denne gang dog ikke så fancy som skituren til Hemsedal, sidste praktikforløb. Vi var på telttur ved en stor sø denne gang, så vi fik alle fisket, roet kano og drukket øl. Der var selvfølgelig ingen diskussion om hvem der skulle drikke mest, danskere laver jo ikke andet ifølge nordmændene haha.

Uden om arbejdet, har mit liv i Norge virkelig været et eventyr. Jeg træner MMA et af de bedste steder i norden og det ligger lige i nabobyen. Desværre har jeg skadet mig et par gange det sidste halve år(diskusprolaps og overrevede ledbånd i ankelen), men dette har ikke stoppet mig for at blive en bedre fysioterapeut, da rigtig meget af min træning, har været genoptræning. Jeg spydfisker/fridykker også og den norske havbund har været et helt nyt økosystem at udforske (mega spændene og meget store fisk) – for det ikke skal være løgn så mødte jeg en flok spækhuggere der skulle se hvem jeg var, mens jeg lå og svømmede rundt. Det var en fuldstændig surrealistisk oplevelse, som jeg nok desværre aldrig får lov til at opleve igen. Heldigvis er de norske damer flotte og dén oplevelse er næsten ligeså god 😉

 

Alt i alt, har det været et forløb udover alle forventninger. Massere af faglig udvikling og intense oplevelser i godt selskab. Derfor vil jeg gerne benytte denne lejlighed til at takke Gitte Lykkebo fra CELF Nykøbing F. For at vise mig hvordan man navigerer at flytte til et andet land, AUB for at udbetale støtte der kunne gøre dette muligt og ikke mindst dem der står bag Erasmus+ programmet. TAK!

– Mads Groth Jensen