Citruslærling i Andalusien

 

I det sydlige Spanien bliver der dyrket en masse citrusfrugter. Jeg har arbejdet 14 dage i en økologisk produktion i Andalusien. Størstedelen af deres varer eksporteres, også til Danmark.

Det har været en utrolig god oplevelse. Det har været godt både at have praktiske arbejdsopgaver og at blive vist rundt og inddraget af forskellige fagpersoner, og have mulighed for at stille spørgsmål til deres produktion. Vekslingen mellem det praktisk arbejde og at få del i deres erfaringsbaserede viden om dyrkningsmetoder, har givet andre spørgsmål og svar end hvis det blot havde været den ene del. Det har været en god måde at lære på og en spændende verden at få indsigt i.Billede 1

Jeg har været med rundt i de arbejdsgange der er her om vinteren. Jeg har bl.a. lavet kompost efter biodynamiske principper, sat dryp i vandingssystemer, plukket appelsiner, lavet beskyttelse af træer mod kaninbid/trædød, og beskåret oliventræer. Og så har de forklaret mig om sorter, gødning, plantebeskyttelse, forretningsmodeller mv.
To dage besøgte jeg to andre organisationer, der dyrker økologiske grøntsager. Det ene sted primært bladgrønt, det andet primært kål. Begge steder viste direktøren mig rundt i markerne, pakkeriet mv. og fortalte om deres produktion. Det blev bl.a. til snakke om udvikling af nedbrydelig plastik og vinterhårdføre biologiske bekæmpere. Ren faglig luksus!

Turen giver mig en masse med hjem. Selvom der er gået mening tabt både den ene og den anden vej i samtalerne, så har det fysiske arbejde og møderne med mange fagligheder givet mig praktiske erfaringer, ny faglig viden og ikke mindst nysgerrighed efter at lære mere. Det perspektiverer også det vi lærer og de måder vi dyrker på herhjemme.
Men turen giver mig også en følelse af at være utroligt heldig over at have fået disse oplevelser og indsigter. Jeg er glad for, men også benovet over, at de har taget sig tid til at vise rundt, fortælle og forklare, og sørge for at inddrage mig i deres arbejde. Primært for at jeg får noget med mig hjem. Det er jeg meget taknemmelig for.

Jeg har mødt en mængde spændende mennesker med noget på hjerte om økologisk dyrkning, kontakter som jeg måske kan bruge senere. Jeg har været i utroligt smukke omgivelser og mærket et strejf af forår her i februar. Alt i alt er jeg virkelig glad for, at jeg tog afsted og ikke mindst for, at jeg har fået muligheden for at gøre det.

  • Louise, Gartnerelev.