Trondheim, Norge 25. februar - 17 april 2022

Hvorfor valgte jeg praktik i udlandet?

Mit valg af praktiksted er lidt en drøm der er gået i opfyldelse. Jeg har gået på Rødding Højskole i foråret 2010, hvor jeg havde Design som hovedfag, herunder havde jeg forskellige emner indenfor design. jeg havde et forløb med industriel design, hvor vi blandt andet kiggede på legepladser. Lige siden dette forløb har jeg haft lyst til at arbejde med og for børn. Da vi fik muligheden for at komme i praktik, og endda i udlandet stod det mig meget klart, hvor jeg skulle søge praktik henne. Jeg vidste ne,lig, at min barndomsveninde, Simone, som jeg har fået i folkeskole med, arbejdede hos virksomheden Ablemagic i Trondheim, Norge.

Ablemagic er en virksomhed som arbejder med historiefortælling, læring og leg gennem interaktive legepladser. Derfor var det en oplagt mulighed for mig at se, hvordan man kunne kombinere min drøm og uddannelse. Jeg kontaktede Simone og spurgte om de var interesserede i mig som webudvikler praktikant, og det blev heldigvis til et ja, dermed kunne jeg se frem til et praktikophold i Trondheim.

Ankomst til byen 

 Den 24. februar fløj jeg over 1000 kr. nord mod Trondheim. Jeg havde en ret underlig følelse, for samme dag hørte man den skrækkelige nyhed omkring Rusklands angreb på Ukraine i medierne. Det var derfor en dag med både spænding og tristhed. 

Jeg havde bokket et værelse gennem airbnb, hos en fyr som hedder Nico. Han havde skrevet og hjulpet mig på forhånd hvordan det ville være nemmest at komme fra lufthavnen og ind til byen. Selve turen gik derfor ret flydende. Her stod jeg så i hjertet af Trondheim, i en meget gammel historisk bolig, som skulle være mit hjem de næste 7 uger. Nico tog pænt imod mig, viste mig lejligheden og gav mig min nøgle.

Min første dag i praktik

Jeg startede i praktik mandag den 28. februar klokken 08:30 på Skippagata 11. Jeg havde lige haft nogle dage i Trondheim til at lære byen at kende. Jeg kendte derfor ruten til mit praktiksted på forhånd. Jeg kom i god til og blev taget godt imod af Simone. Jeg fik min egen kontorplads og en hurtig rundvisning af halvdelen af kontoret, da resten var under ombygning. 

Det er under et halvt år siden at virksomheden har skiftet adresse. De har tidlier ehaft kontor ved et kontorfællesskab, sammen med andre virksomheder, men det  blev for småt. De har derfor fundet nye meget større lokaler, hvor der er plads til at realisere alle fremtidige projekter. 

Hver mandag kl. 08:45 starter de med et morgenmøde, og denne mandag var ingen undtagelse. Mødet foregår i frokoststuen, hvor der er plads nok til os alle. Her bliver ugens program gennemgået og hver medarbejder fortæller om deres fokuspunkter for uge. I dagens anledning startede mødet med en præsentationsrunde, hvor alle medarbejdere fortalte deres navne og hvilken rolle de har i virksomheden. Efter møde fik jeg en præsentation af det projekt jeg skulle arbejde på. Vi gennemgik alle detaljer, og ved 11-tiden kom Ole. Ole er ekstern udvikler, som er blevet ansat på timebasis for at arbejde på projektet sammen med mig. Vi skulle arbejde for Munit Magic, som er datterselskab af Ablemagic. 

Hvad jeg arbejdede med under min praktik 

Munit Magic er som tidligere nævnt datterselskab af Ablemagic. D ehar fået underskrevet en kæmpe kontrakt med en virksomhed, som kræver samarbejde i hele verden. De havde derfor brug for en hjemmeside til deres kunder, så kunderne selv kunne styre hvilke aktiviteter, der blev vist på isse Munti Boxe. Munto Boxe fungerer som touchskærme, som viser forskellige aktiviteter (leg/spil). Da jeg har underskrevet en fortrolighdserklæring, så kan jeg desværre ikke komme nærmere ind på hvem hjemmesiden er lavet for og til. Indtil videre er projektet i Singapore, Miami, München, Paris og Athen og der er flere destinationer på vej. 

Det er helt klart Munti Magics hidtil største og vigtigste kunde og det har været en kæmpe oplevelse at få lov til at lave noget, som rent faktisk skal bruges af mennesker i hele verden. Udover at kode frontend til en hjemmeside har jeg været på workshop omkring bymiljø og lavet en mockup af en installation som skal bruges på et børnemuseum. 

Kulturelle oplevelser i Trondheim

Jeg fandt ud af, at perioden mellem februar-april er den værste årstid i Trondheim. Der var derfor ofte gråt og koldt og jeg nåede desværre ikke alle de ting,  jeg gerne ville. Jeg havde en forventning om at komme på lange skønne vandreture i den smukke natur, men det var simpelthen for farligt pga. glatte veje og stier at jeg desværre blev nødt til at vende om. Men på gode dage fik jeg ytasket rundt i byen og set en masse flotte bygninger og bydele. Jeg tog på museer, spiste på restaurenter, oplevet byens filmfestival, brugte byens bibliotek, været til byens humorfestival og fik sejlet i Nivdelva. Jeg drømmer om at tage tilbage til Trondheim på et tidspunkt hvor vejret er bedre, så jeg kan se mere af den flotte natur Trondheim har at byde på. 

Min oplevelse af praktik i udlandet

Det har været rigtig fedt og lærerigt at komme i praktik i udlandet. Jeg er blevet meget klogere på Trondheims historie, dialekt, kultur og menneskene der bor i byen. Det har været en oplevelse for livet. Jeg har lært virksomheden at kende, og fået skabt nogle gode kontakter, som kan hjælpe mig, når jeg skal i gang med at søge job. Dog har det til tider også været til ensomt at være væk hjemmefra. Den begrændsede periode gjorde at det var svært at investere sin tid til at skabe et socialt netværk. Jeg brugte derfor det meste af min på at arbejde og dygtiggøre mig fagligt. Men i sidste ende var det det hele værd, og hvis jeg havde mulighed for at komme i praktik i udlandet, så ville jeg gøre det igen uden at tøve.