Søndag 23.04.2017

Ankomst til Rostock.

Jeppe og jeg ankommer til Rostock hvor vi møder Nele, vores tyske kontaktperson, hun viser os først hvor vi skal arbejde henne, da det ikke ligger særligt langt fra færgen.

Vi kører forbi hvor Jeppe skal være først. Han skal være ved Liebherr. Det er noget fabrik + akademi.

Vi kører så hen til hvor jeg skal være. Jeg skal være ved en stort kraftværk, kun få hundrede meter fra der hvor Jeppe skal være.

Så kører Nele os hent til hvor vi skal bo, hvilket godt kan minde om et skolehjem. Vi kommer så op på vores værelse, hvor Nele udlevere vores buskort, og vi får lidt mere information om hvordan det kommer til at foregå.

1

Mandag 24.04.2017

Mandag morgen skal vi mødes ude foran vores skolehjem omkring 7:30 fordi Nele ville køre os ud til vores arbejdsplads den første dag. Hvilket er super fint, så vi ikke møder helt forvirrede op på vores arbejdspladser.

Vi er først ude med Jeppe.

Og så derefter mig. Da jeg ankommer til kraftværket, er jeg lidt spændt på hvordan det er at arbejde som elektriker, på et kraftværk. Men jeg ender åbenbart på noget der ligner en skole. Der er 3 klasseværelser, ikke så stort. Følges så med Nele ind i en af disse 3 klasselokaler, hvor der så sidder ca. 15 tyske elever og arbejder med noget elektronisk styrring. Noget der minder meget om det vi lige var startet på, i Nykøbing. Bliver så afleveret der af Nele, og så går hun igen. Lige da hun er gået bliver jeg så sendt ind i et andet klasselokale af deres lærer. Hvilket er ældre elever. Jeg får så en plads over ved en elev der kan engelsk. Han viser mig så rundt omkring på skolen, og forklare hvad de laver osv. Laver ikke noget andet første dag.

Vi får fri kl. 16:00. Går så ud til bussen hvor jeg mødes med Jeppe, så vi kunne følges hjem.

Ringer så til Nele om aftenen og spørger om det var meningen at jeg skulle går i skole, får at vide at det var sådan det var hernede. Blev hurtigt irriteret, og overvejet straks at tage hjem næste dag. Hvis jeg bare kunne, fordi jeg havde glemt mit pas… Så endte bare med at gå lidt irriteret i seng.

 

Tirsdag 25.04.2017

Vi står tidligt op, fordi vi skal møde kl. 7:00. Og jeg var slet ikke klar på at tage tilbage til den skole. Tog afsted alligevel. Nele havde ringet til min lærer, får at spørge om hvad der skulle ske. Fik så at vide at onsdag og torsdag skulle jeg arbejde på kraftværket, hvilket var en god forbedring, fordi i dag lavede jeg heller ikke så meget. Men fik da lavet nogen små ligegyldige opgaver, jeg kunne side og lege med.

2 3

Onsdag 26.04.2017

I dag kom jeg ned til værkstedet, hvor dem der faktisk arbejder på kraftværket holder til. Jeg fik dog stadig min tysk – engelsk oversætter med mig, en dreng på skolen som fulgte med mig rundt og oversatte for mig.

På værkstedet er der et lille morgenmøde, over de opgaver der skal klares. Min oversætter og jeg kommer så sammen med 2 andre arbejder. Vi skal ud og skifte et stort relæ, i et strøm skab, som ikke virker. Og så skal vi ellers teste om de andre også virker som de skal. Der gik rigtig meget tid med at stå og kigge på dem arbejde. Det var ikke fordi jeg ikke måtte lave noget, der var bare ikke så meget ved det som sådan. Men der gik meget tid med at finde ud af om det virket, og om de andre også virkede. Vi fik til sidst løst opgaven efter 4 timer skulle jeg mene. Resten af dagen sad vi bare nede på værkstedet og kiggede ud i luften. Fordi dernede sidder der ca. 10 – 12 elektriker og kigger ud i luften. Fordi logisk nok kan de jo først lave noget når kraftværket er i stykker. Så de sidder faktisk bare og tjener nogen lette penge.

 

Torsdag 27.04.2017

I dag forventet jeg lidt det samme som i går. At jeg bare skulle side og kigge ud i luften. Og jeg fik næsten ret. Fordi det startede vi ud med, at side og kigge i en times tid. Før de fandt ud af at der faktisk ikke skete så meget i dag. Så jeg blev vist rundt på kraftværket i stedet. Hvilket var fint. Men man havde håbet på lidt mere. Ellers skete der ikke så meget. Fordi efter rundvisning var det tilbage til værkstedet hvor der var nogen der var i gang med deres middagslur. Men jeg forsatte bare med at side og stene ud i luften. Men fik taget nogen billeder da jeg var på rundtur.

Men om aftenen tog Jeppe og jeg til Warnemünde for at kigge. Et godt råd herfra, tag ikke til Warnemünde en torsdag aften. Fordi der sker ikke en skid. Hellere gøre det en weekend.

                                                                                                                          

 Kraftværkets kul lager.

4

 

 

 

Kraftværkets store damp turbine.

5

 


 

Køletårnet

6

 

 

 

Et er deres mange rum med styre skabe.

7

 

 

Billedet taget fra toppen af en af deres bygninger. Højde 100 m.

8

 

 

Fredag 28.04.2017

Fredag var sidste dag på kraftværket. Og glædet mig faktisk bare til at få det overstået. Det var også sidste dag på værkstedet i går. Så det var tilbage til skolen, hvor der igen ikke skete så meget.

Fik lov til at lave en praktisk opgave sammen med nogen af de lidt ældre elever. Hvor vi skulle samle et stort kabel. På 2 forskellige måder. Fik dog kun et billede af et af forsøgene. Ellers var det bare det. Så var det bare med at sige farvel. Og tage hjem og holde weekend. Hvilket jeg glædet mig til.

 9

 

 

Lørdag 29.04.2017

I dag skete der faktisk ikke ret meget. Pænt sagt ikke noget som helst. Jeppe og jeg brugte bare dagen på at se Top Gear, og ligge i sengen op slappe af. Også planlagde i en tur til Lübeck, fordi der skal vi over i morgen, og mødes med Anthon og Micki fra vores klasse.

 

Søndag 30.04.2017

I dag tog Jeppe og jeg afsted til Lübeck, får at møde de andre som vi går i klasse med, Anthon Stryhn og Micki Morell. Vi mødtes også med Katrine, der uddanner sig som konditor på CELF.

Vi havde en hyggelig dag, vi gik faktisk bare rundt i Lübeck og snakkede indtil vi fandt et sted at spise frokost. Da vi var færdige snakkede vi lige indtil Jeppe og jeg skulle tilbage til Rostock.

 

Mandag 1.05.2017

I dag var det fridag i Tyskland, så alt var selvfølgelig lukket igen, ligesom søndage. Så Jeppe og jeg var bare på værelset får at slappe af. Indtil det blev aften, hvor vi tog på restaurant og spiste.

 

Tirsdag 2.05.2017

I dag startede jeg på en ny praktikplads i Tyskland. Hos et firma med navn Ladwig GmBH. Efter hvad jeg har oplevet i dag, er det et firma der laver/samler styre systemer i nogen store skabe, til støre bygninger eller andre store firmaer. Det hele bliver lavet/samlet og testet før de kommer ud til kunderne.

På værkstedet var der kun mig og tre andre tyskere, men der var også to andre ude på kontoret. Den eneste der kan engelsk er en ude på kontoret, eller snakker de andre tysk.

Startede ud med at kigge, da de var i gang med at samle de sidste på nogle store styresystemer. Men kom straks i arbejde da de var færdige med det. Jeg satte ledningsskinnerne op på nogle nye plader der også skulle samles. Og ellers bare nogle små opgaver ved siden af. Men ingen af opgaverne var ligegyldige, da det skulle ud til kunderne. Så det var noget sjovere. Det nye sted ligger tæt på hvor jeg bor, hvis man altså har bil… I bil tager det kun 17 min. hver vej. Men jeg er nød til at bruge offentlig transport, og der tager det dsv. 1 time og 5 min. hver vej… Så det skal man lige vænne sig til.

 10 11

Onsdag 3.05.2017

Mødte igen i det nye firma, hvor jeg arbejdede fra kl. 7:00 til kl. 12:00. Blev nemlig hentet af Nele, Jacob, Tine og Jeppe, på min arbejdsplads. Fordi i dag kom de til Rostock får at se hvordan det går. Og så fik jeg vist dem min nye arbejdsplads. Syntes det var en hyggelig dag. Vi fik noget at spise, og en god kop kaffe, på en cafe hvor Nele tidligere arbejdet. Efter det blev vi alle vist rundt i Rostock af Nele. Vi fik set en hel del af Rostock, og fik hørt nogle historier om byen. Vi var endda på Rostocks kulturmuseum, og høre om et kloster, dronning Magrethe d. 1. havde opført i Rostock. Vi sluttede rundturen med noget frozen yoghurt i en park, ikke så langt fra Nele’s arbejde. Da vi var færdige, gik vi tilbage til Nele’s arbejde hvor Tine og Jacob havde holdt deres bil. Vi fik sagt pænt farvel, inden de tog afsted mod Lübeck. Hvor de næste dag skulle besøge Anthon og Micki.

 

 

Rostocks rådhus

12 13 

 

 

 

Torsdag 4.05.2017

Har i dag været på arbejde igen. Har igen i dag fået lov til at lave en hel masse. Jeg er i gang med 4 store styre tavler. Eller har det bare været en hel normal dag.

Har i dag besluttet mig for at tage hjem i weekenden sammen med Jeppe. Vi kommer så tilbage til Rostock igen søndag aften.

Kom i dag hjem fra arbejde kl. 17:20. Og går nu i seng kl. 20:00 bare så jeg kan være frisk til i morgen.

Man skal lige vænne sig til de lange arbejdsdage…

 

Fredag 5.05.2017

I dag var der normalt arbejdsdag, så ikke noget med tidligere fri af den grund. Men fik lov til at tage en bus tidligere end jeg plejer, så jeg kunne nå tilbage og pakke lidt, inden Jeppe og jeg tog en weekend i Danmark.

Det var meningen at vi skulle sejle fra Gedser kl. 19:00. Så vi er ved færgen lidt over 18:00, så vi er i god tid. Men det viser sig at den er blevet udsat til kl. 19:50. Så vi sad og ventet i lidt længere tid en forventet. Men ellers lykkedes det til sidst, og vi kom sikkert til Danmark.

 

Lørdag 6.05.2017
Hjemme i Danmark og holde weekend. Lækkert med en lille pause fra Tyskland…

 14

Søndag 7.05.2017

Ankommer til Gedser færgehavn kl. 18:20. Sammen med min far og pap mor. Fordi jeg skal sejle sammen med Jeppe kl. 19:00. Finder så ud af når vi kommer ombord på færgen, at vi ikke kan nå tilbage til skolehjemmet i Rostock inden kl. 22:00. Hvilket er lidt af et problem da de har deres regler. Det så nemlig ud til at vi ville komme 15 min. for sent, hvilket ikke er meget. Men vi blev nervøse om vi overhovet kunne komme ind, da vi ikke havde kommet for sent før. Så vi får så kontakt med Nele, Og hun får ret hurtigt ordnet situationen. Hun siger hun har snakket med skolehjemmet, og de siger at det ikke gør så meget, nu når de ved det.

Finder så ud senere inden færgen ligger i havn, at den er forsinket. Så vi misser den sidste bus. Men Nele havde allerede givet os nummeret til en taxa, og en besked på tysk, hvor der står hvad vi skal sige til dem over telefonen, hvis vi skulle ringe efter taxa. Så Nele havde faktisk ordnet det hele inden for kort tid, så det var perfekt.

Men vi vælger den nemme mulighed, og går ind til Scanlines kundeservice i Rostock, hvor vi på engelsk kan forklare at vi gerne ville bestille en taxa. Så gør de det for os. Og taxaen kom inden for få minutter.

Vi kommer frem til skolehjemmet. Og op til vores etage. Men etagerne er opdelt i to. Med to døre. Døren indtil vores halvdel hvor vores værelse lå var låst, og vi var kommet til tiden. Men døren plejer aldrig at være låst. Så ned i receptionen og hente en der kan låse op. Så kommer vi ind og går hurtigt i seng…

 

Mandag 8.05.2017

Startede min mandag, som jeg plejer i den nye virksomhed. For lidt mindre at lave nu. Men det er der en god grund for. Og det er fordi at de ledninger vi er noget til ny, skal trækkes på en lidt mere kompliceret måde. For selvfølgelig stadig lov til at være med til det hele. Hele Ladwig virksomheden er en flok sjove og rigtig flinke mennesker tyskere, så har ikke noget negativt at sige om det nye sted endnu, kommer nok heller ikke til at ske. Hvis jeg får en opgave, så for jeg først fortalt det på tysk, plejer at forstå det, det meste af tiden. Ellers prøver de hvad de kan, at forklare mig det på engelsk. Så det er super.

Eller sker der ikke så meget i dag. Man glæder sig selvfølgelig en smule til at komme tilbage til Danmark.

 

Tirsdag 9.05.2017

En hel normal arbejdsdag. Stadig de store automatik skabe som skulle samles. Det sjoveste jeg oplevede i dag, var da jeg fik en kop kaffe, og den var ikke filtreret. Så da man skulle tage bund sjatten der var tilbage i koppen, fik man lige fyldt hele munden med kaffegrums, det var så lige sidste gang jeg drak kaffe der. Det var åbenbart det de gjorde der.  En Lidt underlig men sjov oplevelse.

 

Onsdag 10.05.2017

Igen i dag, var det bare det samme. Forsatte bare med at bygge videre på automatik skabene.

 15

16

 

 

Torsdag 11.05.2017

I dag var sidste dag på arbejdspladsen. Jeg fik en afskedsgave fra chefens søn, da jeg mødte om morgenen. Men det var en kort dag, fordi jeg havde fået lov til at går tidligere så jeg kunne nå hjem og gøre rent på værelset. Ellers brugte jeg dagen på at stille spørgsmål om firmaet, så jeg virket interesseret, og så jeg fik lidt mere viden om hvad de lavede. Det som jeg syntes var det sjoveste på den nye arbejdsplads, var at ham jeg gik sammen med lige siden jeg startet, har snakket om Olsen banden. Han sagde det vær gang han følte for at bryde tavsheden. Hvilket jeg syntes var sjovt, da jeg ikke viste at det var kendt dernede. Men han var sjov, fordi nogen gange gik han rundt og lod som om han røg cigar, og sagde han var Egon Olsen. En glimrende måde at bryde tavsheden på, syntes jeg.

Da jeg kom tilbage på værelset var det store oprydningsdag.

Det var jo vores sidste dag. Så vi gik også en tur rundt i centrum af Rostock.

 17 18

Fredag 12.05.2017

Om morgenen fik vi gjort rent, tørret støv af osv. Inden Nele kom forbi hvor vi skulle gennemgå hvordan hele opholdet har været. Der efter kørte hun os til færgen, hvor vi fik sagt farvel inden vi skulle tage færgen kl. 11:00. Også var vi endelig rigtig tilbage i Danmark.

19

 

 

Hvad har du lært af at være af sted (fagligt og personligt)?

Det eneste jeg som sådan har lært, er at forstå arbejdstegninger en smule bedre. Det var mere en oplevelse.

Har opholdet i Tyskland påvirket dine fremtidsplaner/drømme?

Måske. Det har i hvert fald givet mig mere mod.

Vil du anbefale andre at tage af sted?

Kun hvis man har sindssygt meget overskud. Fordi når man kommer tilbage er det tid til eksamen. Og der er fuld tryk på. Har jeg følt.

Hvad har du lavet i fritiden i praktikperioden?

Slappet af. Gå rundt og kigge i byen. Man er for det meste træt da man skal vænne sig til længere arbejdsdage.

Hvordan gik det med at købe ind og selv lave mad?

Det gik fint. Vi fik købt alt det nemme mad, som faktisk bare skulle i ovnen.