Min praktikophold hos FAIA collective i Portugal

Jeg landede i Lissabon d 10/11 og må indrømme jeg var ret nervøs. Havde læst om denne biodynamiske farm på deres hjemmeside og haft en kort email korrespondance, men ellers vidste jeg ikke så meget andet. Andet end at vi var en gruppe på omkring 20-25 mennesker fra hele verden der allesammen kom for at hjælpe med olivenhøsten der hvert år varer 6 uger – jeg skulle være med de første 4 uger.

I Lissabon havde jeg et par timer til at udforske byen inden jeg skulle med toget nordpå til Guarda. Vejret var virkelig dejligt, ligesom en god sommerdag i København. Togturen tog ca 4 timer og ved 18 tiden ankom jeg til Guarda og tog en taxa til FAIA Collective, som ligger i Portugals største nationalpark, Serra da Estrela. Det var helt mørkt på dette tidspunkt, så jeg kunne kun se en lysende stjernehimmel og silhuetten af nogle kæmpe bjerge. Jeg ankom til farmen og blev mødt af Jesse, en af indehaverne, en ung gut fra Holland. Han bor der fuldtid sammen med sin kæreste Deirdre og deres fælles ven Sighert, som alle har studeret sammen i Holland. På dette tidspunkt var der kun få folk på farmen; en anden dansk fyr, som også var i praktik fra sin landbrugsuddannelse og en amerikansk pige som også skulle arbejde under oliven-høsten. Jeg ankom en fredag inden høsten blev skudt igang mandag, så den første weekend slappede vi af og udforskede området. Jeg husker stadig den første dag jeg vågnede der og kiggede ud af vinduet og fik øje på den smukkeste bjergkæde der omringede vores dal. En helt ubeskrivelig udsigt. De næste par dage kom der flere og flere folk fra hele verden. Vi blev hurtigt til en tæt gruppe, som man jo gør når man bor og arbejder sammen.

Da høsten blev skudt igang mandag morgen kl 9.00 var vi alle vildt spændte og klar til at komme igang med arbejdet. Farmen har omkring 900 oliventræer som hver vinter høstes og presses til olivenolie af højeste kvalitet, for derefter at blive eksporteret til Holland hvor det bliver solgt i forskellige helsekoster. Farmen er en af de eneste Demeter-certificerede (Biodynamisk certifikation) i hele Portugal og deres olivenolie er koldpresset, ufiltreret, økologisk og biodynamisk. Fra dag 1 kunne jeg tydeligt mærke at de brænder for deres arbejde og kvalitet og respekt for naturen er i højsædet! Så bliver det heller ikke bedre J

Under sådan en høst, er der i sagens natur en masse forskellige opgaver og for at gøre arbejdet mest effektivt, er det vigtigt at alle ved hvilken opgave de har. I starten prøvede vi os alle lidt frem, for at finde ud af hvad vi var bedst til og synes var mest interessant. Jeg blev hurtigt udpeget af Jesse, til at stå for nettene. Høsten foregår sådan at man har de her kæmpe net man ligger ud under træerne for at fange olivene når de falder ned. Til at få olivene til at løsne sig fra grenene, har man en stor slags  pind med gafler på som vibrerer – den ryster man så grenene med så olivene falder ned på nettet. Derudover er der 7-8 folk der slår på træet med normale pinde og med små river for at få alle oliven med. Denne proces går forholdsvis hurtigt og  mit ansvarsområde blev så at kalkulere vores rute og sørge for at der lå net ud for de næste træer på ruten. Nogle oliven flyver 5-6 meter væk fra træet når de bliver pisket af en pind, så derfor skulle der en del net til at dække bare et træ. Det var et enormt fysisk arbejde at rykke rundt på nettene, samtidig med jeg skulle have det store overblik over vores rute, så jeg blev virkelig udfordret! Men det var en super god udfordring og jeg lærte enormt meget af at have ansvar for at alt gik som det skulle og arbejdet blev så effektivt som muligt. Derudover er der et hold der samler alle olivene fra nettene og så skal de videre over i sorterings-maskinen hvor store grene bliver sorteret fra. Derefter bliver de hældt i poser, klar til at blive kørt til pressen ca hver 2.-3. dag.

Allerede efter de første 2 dage havde vi høstet ca 800kg oliven og tog alle med hen til ”the press”, en lille fabrik med en stor pressemaskine hvor alle i området kommer med deres oliven og får dem presset til olive. Maskinen er selvfølgelig også certificeret økologisk. Dette er en portugisisk tradition under olivenhøsten at man tager rødvin og brød med og smager den første olivenolie helt frisk fra pressen. Det smagte virkeligt intenst og stærkt, da olien nu skal stå og sætte sig i 3 måneder. Men det var vildt lækkert alligevel og en meget speciel oplevelse at smage olie fra oliven som man selv har høstet! Helt fantastisk. Vi fik en tour af presse-maskinen og så hvordan de filtrerer stenene fra og bladene bliver blæst væk for derefter at varme op til 24 grader og så kommer den smukkeste gule olie ud af en hane. Smuk proces.

Sådan forløb de næste 4 uger på farmen. Vi arbejdede hver dag fra 9-17, hårdt og intenst. Kl 11 havde vi kaffepause og kl 13.30 lækker frokost bestående af suppe og sandwich bar! Efter arbejde hang vi ud i fællesstuen, så film, spillede spil og spiste altid lækker aftensmad forberedt af enten Deirdre eller Sighert. På deres område har de også en stor køkkenhave med høns som jeg også blev ansvarlig for at fodre hver dag. Jeg var også tit oppe og høste salat, aubergine, tomater, kål eller krydderurter til aftensmaden. En af weekenderne såede jeg grønkål og blomkål til vinteren og passede småplanterne i løbet af de 4 uger.

I weekenden gik vi tit på vandretur i nationalparken og nød den smukke natur vi var omgivet af. På farmen var omkring 10 forskellige nationaliteter og jeg har lært helt vildt meget af at bo og arbejde med så mange forskellige folk fra hele verden. De 4 uger gik vanvittig hurtigt og allerede efter den først uge følte jeg mig meget hjemme på farmen. Det var med et smil og en dejlig mavefornemmelse at jeg sagde farvel til farmen d 9/12, fyldt op af god energi og oplevelser, med en håndfuld brugbar læring i bagagen. Jeg skal helt klart tilbage dertil og kan anbefale alle at tage et smut forbi FAIA Collective!